Nöjen och fester i konsten under Renässanstiden.

Nöjen och underhållningen för alla klassamhälle beskrivs oftare i litteraturen än presenterades i konst. Med vissa undantag kan man hitta några exempel. Under renässansens tid börjades uppmärksamma kroppsliga behov, inte bara själiga. Den furstliga och kungliga hovet hade riddarturneringar, dansföreställningar. Men även lägre samhällsgrupper hade sina traditioner och nöje.

Apollonio di Giovanni di Tomaso (ca.1415-1465) målare och snickare föddes i Firenze. Han tillverkade bröllopskistor till unga par, så kallade ”cassoni” dekorerades med olika allegoriska scener. Ganska många sådana kistor har överlevt till vår tid.

På Ashmolean Museum i Oxford finns en mycket intressant scen ”Sabinskornas bortrövande”. Förmodligen är det fragment på cassone och den del visar en akrobat och brottare, en scen vilken varit lämplig tema för bröllopsfirande!
Scenen visas den vardagliga och högtidliga livet på den florentinska hovet. I den tidpunkt härskade i Florens Cosimo Medici och det hela scenen avbildar den tillfälle.

Apollonio di Giovanni di Tommaso
”The Rape of the Sabine Women” (ca.1450)
The Ashmolean Museum of Art and Archaeology
”Mästare cassone” brukade presentera olika scener, från mytologiska bilder till de helt aktuella -furstliga. Här har vi exempel på en turnering som ägde rum på Santa Croce-torg i Florence.

Cassone ufördes i Antonio di Giovanni`s verkstad cirka 1440 . Nuvarande finns den på Yale University Art Gallery.

Detalj
Giovanni di ser Giovanni Guidi /Lo Scheggia (1406-86) ”Cassone Adimari”(1445) visar upp bröllopet mellan Lisa Ricasoli och Boccacio Adimari (firades den 22 juni 1420). Det var inte dekorationen av en bröllopskista som man en gång trodde, utan av en träsäng.
tempera on wood, 63 x 280 cm,
Galleria dell`Academia,
Florens
Turnering”
Tempera on panel 45.4 × 153.4 × 3.8 cm
Attributed to Marco del Buono (1402-89) och Apollonio di Giovanni ”Kärleksprocession” (ca.1440)
Tempera on wood panel, 39.2 x 56.0 cm
Accademia Carrara, Bergamo
”Turnering på borggården i Belvedere i Vatican”(ca.1610)
Museo di Roma


Vincenzo Rustici (1556-1532) en sienesisk målare som visade offentliga firandet i Siena som bland annat detta
”Tjurjakt i Campo di Siena” (ca.1585)
Detalj

Jakt och krig var två aktiviteter som ansågs vara underhållning för härskarna. Båda vittnade om status och rang hos dem som deltog i och har varit ett populärt ämne för konstnärer. Ceremoniella slagsmål, turneringar var populära både i norra och i södra Europa. Även påven hade sina fester och var ivriga att se dem.

Lucas CranachJakt på rådjur” (1529)
oil on canvas
Kunsthistorisches Museum, Viena
"Jakt på rådjur" dokumenterar en historisk händelse, ett jakt organiserad av kurfurste av Sachsen, Frederik den vise till kejsaren Maximilian. Samtidigt är det en av de bästa exempel på naturlig landskap inom europeiska konst. Vackert panorama med kullar och skogar, floden; lång borta fanns en stad med skarpa spetsar av kyrkor; på kullen tornar ett slott.
Lucas Cranach den äldre ”Hjortjakten” (1538-40)
Jaktscenen presenterar kurfursten Johann Friedrich med hustru Sibylle av Cleve.
Östergötlands museum
Detalj med hovdamer
Hans Holbein d.y. ”Robert Cheesman”(1533)
oil on panel, 58,8 x 62,8 cm
Mauritshuis, Haga

Robert Cheesman (1485-1547) var falkenerare till den engelska kungen Henrik VIII.
Falkjakt, var en form av jakt som bedrivs med rovfåglar som falk, örn eller uggla. De tämjs och tränas att jaga åt sin förare.
Ett riktigt nöje för kungar!

Lucas van Valkenborch (ca.1530-1597) var en flamländsk konstnär och skapade små landskap, genre scener som liknar i stilen av Pieter Bruegel. De var föreställningar av marknader, bondefestivaler med anekdotiska motiv.

Lucas van Valkenborch ”Värdshus”
Slezské zemské muzeum, Opava
Lucas van Valckenborch
”Bondbröllop. Bröllopsdansen i frilufts ”(1574)
Statens Museum fur Kunst, Köpenhamn
Lucas van Valkenborch ”Spring landscape”(1587) – scenen som framställer en picknick.
Kunsthistorisches Museum, Vien
Detalj
Detalj
Lucas van Valckenborch ”The emperor walking in the woods near Neugebäude Palace ” (ca.1593)
oil on cooper, 21,5 x 36,2 cm

Kunsthistorisches Museum, Wien

Naturligtvis hade olika sociala grupper sina nöjen och underhållning. Hos Pieter Bruegel den yngre (1564-1638) kan vi betrakta en bondbröllop. Han var känd som målare av ”lantliga scener” och helvete-motiv, därför kallades honom Helvetes-Breughel. Men här avbildar han en bonde bröllop, där personer dansar, dricker och uppför sig sorglösa och lätta. Livet på landsbygden var arbetsbelastat, så det är inte konstigt att vid högtider man ville glömma om alla vardagens oro.

Pieter Breughel den yngre ”Bondbröllop” (ca.1610)
Museum of Fine Arts, Ghent
Belgium

En till version av samma motiv hänger på Hallwylska museet i Stockholm. ”Bondbröllop”är målad i Bruegel den äldres stil, men kompositionen är annorlunda, med ett vidare perspektiv så att fler byggnader och grupper av människor får plats. Pieter kopierade ofta verk av sin pappa och bröder.
Dåtidens publik gjorde inte samma skillnad mellan original och kopia som vi gör idag.

P.Breughel den yngre ”Bondbröllop”
oil on canvas, 43 x 68 cm
Hallwylska museet

Pieter Brueghel d.y. ”Hemresan från marknaden”(ca.1620)
Olja på trä, 39,5 x 58 cm
Nivaagaard Malerisamling
Pieter Bruegel d.y Dans runt Majstång” (ca.1630)
Nivaagaards Malerisamling, Danmark
Pieter Bruegel d.y. ”Marknad till St. Görans dag”

En annan flamländsk konstnär Pieter Aersten (ca.1508-75) har varit pionjär inom stilleben- och genremåleri. Hans realistisk skapad scen från krog framställer en nöjes tillfälle, där alla verkar vara glada och lyckliga. En ung man dansar till musik runt ett ägg, så försiktigt utan att det skulle gå sönder. Det var faktisk ett populärt spel under vårens folkfest. Först ritades en kritcirkel på golvet. Sedan, vid musik sällskap skulle spelaren använda fötterna för att rulla ett ägg ur en skål. Allt detta måste göras utan att röra blommor, löv som finns på golvet. Den första som lyckades skulle vinna ett pris: vanligtvis en korg med ägg.

Pieter Aersten ”Dans med ägg” (1552)
oil on panel, 84 x 172 cm
Rijksmuseum, Amsterdam

Under perioden 1614-15 reste en ung nederländsk student till London. Hans namn var Michael van Meer och han lämnade efter sig en otrolig dagbok. Det innehåller en imponerande samling signaturer av kända personer inklusive monarker. Albumet visar också ett utbud av akvarell-målningar från London, från studentens vardagen till kungliga ceremonier
Vad var det för vänskapsalbum? Från mitten av 1500-talet började tysk- och holländsktalande studenter resa oftare på en rundtur till andra europeiska städer för att genomföra sina studier. Som minnesmärken av resor skapade de personliga album som denna, känd på latin som ”album amicorum” eller på tyska ”Stammbucher”.

Albumen är vackert och noggrant utformad. Vem har varit den som utförde albumen till Michael van Meer? Tyvärr hans namn är helt anonym. Man tror att det var en professionell, lokal konstnär som var kunnig för att rita (eller kopiera) till unga studenter.

Michael van Meer
Album Amicorum / Stam Boek
(ca.1615-16)
English Edinburgh University Library

För oss kommer att vara intressant en illustration: den som framställer en tävling mellan tuppar, den kungliga nöjet på den här epok -tuppstrid. Särskilt intressant att man ser här personligen avbildad Ers Majestät, kung Jakob I Stuart (1566-1625) som åskådare!

Under renässansen har varit populärt en sällskapsspel, tarot. Man vet inte exakt när den skapades, men det rör sig om tidsperioden 1420-1450, och det skedde i norra Italien. Här har vi exempel på en sofistikerad skildring av italiensk målare, Niccolo dell`Abbate (ca.1509-1571).

Fresken ”Il gioco dei Tarocchi” målades mellan 1550-1552 till nybyggt Palazzo Poggis huvudvåning. I rummet avbildades olika scener: Hercules arbete och nöjen från den aristokratiska världsligheter, som konstnären briljant illustrerar.

Niccolo dell`Abbate ”Konsert” (ca.1550)
fresk/ Palazzo Poggio, Bologna

Icke desto mindre hade olika föreningar sina högtider. Här kan vi betrakta en festlig måltid hos bågskyttarnas gillet från Amsterdam. Medlemmar har beställt en grupp porträtt vilken utförde Cornelis Anthoniszoon (ca.1505-53). De är inte särskild glada, faktiskt… Man kan tolka den tavlan främst som avbild på den hierarkiska uppdelningen än tillfälle att mötas och festa.

En av tidiga gruppsporträtter i konsthistoria :
”Porträtt av bågskyttarnas-gillet” (1533)
130 x 206,5 cm
Historische Museum, Amsterdam

Konsthistoria återspeglar människors beteende och olika behov. 400 år sedan dansade och skrattade folk på samma sätt. Det är spännande för oss, nästa generationer, att kunna se och betrakta varans förfader på gamla, vackra tavlor.

En gång
Månadsvis
Årligen

Gör en donation en gång

Gör en donation en gång i månaden

Gör en donation en gång om året

Välj ett belopp

30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr

Eller ange ett anpassat belopp

Skr

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

DoneraDonera en gång i månadenDonera en gång per år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s