Predikan i konsten- utvalda tavlor.


I världen där böcker och alla skriftliga ord var sällsynta, överlämnades kristna läror på ett muntligt sätt. Predikan var en utläggning på folkspråket av evangelietexten. Särskilt var det viktigt insats för tiggarordnarna, som dominikanerna eller franciskanerna. En predikant kunde hålla folkliga samlingar även i gathörnet.

De största talare hade riktiga talanger som Bernardinus av Siena (1380-1444) eller Savonarola (1452-98). De åtnjöt en stor lydnad och respekt. Sankt Franciskus

"Sankt Bernardin predikar på Piazza del Campo i Siena"- så här avbildade honom Sano di Pietro (1405-81) en av största konstnärer verksamma i Siena. Tavlan befinner sig i domkyrkans museum. 

Giotto ”Legenden om Franciskus av Assisi, predikan till fåglarna
fresken i Assisi, Basilika


Bernardinus av Siena (1380-1444) var en präst, franciskanmunk. När Siena drabbades av pesten, hjälpte dem mest utsatta. År 1417 inledde Bernardinus sin bana som resande predikant, i vilken egenskap blev han omedelbart berömd; tiotusentals personer kunde närvara vid hans framträdanden! Flera av Bernardinus predikningar finns bevarade. Vet ni att han kunde tala i tre eller fyra timmar på den lokala dialekt som folk pratade.

Predikstolen (ambon) i Prato-domkyrkan
(1428-38)


Tryckta predikningar, som kunde publiceras av åhörarskarans anteckningar, möjliggjorde studier av predikade ord. Här har vi exempel på en känd predikant och teolog från Schweiz- Geiler von Kaiserberg (1455- 1510). Han var präst i Strassburg och blev berömd för sina folkliga tal, präglades av en burlesk, av förkunnelse i vilka han oförskräckt visade kyrkans svagheter. Med all sin skarpa kritik och krav på reformering var dock van Kaiserberg trogen den katolska kyrkan. Tiden till den revolutionära Martin Luther har inte kommit än.

Hans Baldung Grien (ca.1484-1545)
omslag till ”Das Buch Granatapfel”(1516) Strasburg
framställer egentligen predikande Geiler von Kaisersberg

Protestanter, som tog mönstret direkt från Bibeln, trodde att tro kom genom att lyssna, så predikan blev viktigare och predikestolen blev en central plats i kyrkan.

Lucas Cranach den äldre ”Martin Luther predikar i Stadt- und Pfarrkirche St. Marien zu Wittenberg” (ca.1531)
Lutterhalle, Wittenberg
Jakob Seisenegger (1505-67) ”Predikan in der Wiener Augustinerkyrkan” (1560)
Kunsthistorisches Museum, Wien
Han var en österrikisk målare i tjänst för kejsare Karol lV och avbildade ofta Habsburgs familjemedlemmar. Här stor Ferdinand I och lyssnar på en talande predikant.

Vittore Carpaccio (ca.1465-1526) en venetiansk målare utförde många tavlor för Serenissima Repubblica di Venezia. Här kan vi beundra scener som representerar Sankt Stefanos liv. Helgon var den första martyr av kristendomen efter Jesus. Enligt apostlar var han ledare för de grekisktalande församlingen, och när han sjöng Kristi lov, dömdes han av det judiska rådet – sanhedrin för hädelse och stenades till döds omkring år 35.

Scenen utförde Carpaccio för Scuola dei Lanieri.

Vittore Carpaccio ”Predica di San Stefano” (ca.1514)
oil on canvas,152 x 194 cm
Louvre, Paris

Predikan ägde rum i Jerusalem. Pittoreska, orientaliska dräkter passar här utmärkt!

Detalj
Carpaccio avbildade så vacker Jerusalems arkitektur!

Bakgrunden är en fantastisk vision av staden Jerusalem, uppsatt av byggnader i det orientaliska stilen med kupoler och andra arkitektoniska uppfinningar. Längre bort kan man se typiska venetianska kullar och berg som bleknar in i dimman. Som vi kan se på presenterade tavlor, kunde predikan ske var som helst- till exempel på gator eller en torg.

Idag är predikan ett tal vid gudstjänsten som hålls av den som kyrkan gett uppdraget till. Det utgår alltid från Bibeln eller anknyter till Bibeln. Som vi kan se på tavlor, formen av förkunnelse har förändrats. Reformation och motreformation har ordnat det på ett eget sätt och enligt egen retorik. Predikan har en tydligt tema, logiska delar, och fick undervisande karaktär. 

En gång
Månadsvis
Årligen

Gör en donation en gång

Gör en donation en gång i månaden

Gör en donation en gång om året

Välj ett belopp

30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr

Eller ange ett anpassat belopp

Skr

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

DoneraDonera en gång i månadenDonera en gång per år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s