ETNICITET OCH HUDFÄRG I KONSTEN.


Under renässansen tolererades och förföljdes judar samtidigt. Denna situation har pågått i tusentals år. Morer (muslimer på iberiska halvön) kallades för otrogna och utvisades från Spanien år 1502. Turkarna, som erövrade Konstantinopel 1453, fruktades och hotades mest av allmänheten.

I alla dessa fall motiverades hat av de religiösa och politiska skäl. Det fanns i princip ingen rasbakgrund. Svarta Afrikaner var sällsynta i Europa och behandlades de som exotiska utlänningar. Inte dåligt och inte bra.

Idag vill jag gå genom konsthistoria och välja ut intressanta tavlor. Hoppas att ni förstår mitt val- Renässansens ikonografi är obeskrivbar vackert.

ALBRECHT DÜRER (1471-1528)

I verk ”Konungarnas tillbedjan” framställer Durer tre vise männen som visar sin vördnad för det nyfödda Jesusbarnet. Enligt Bibeln kom de långväga ifrån och de har fått representera varsin av tre världsdelarna: Europa, Asien och Afrika. Därför brukar åtminstone en av de tre vise männen avbildas som en färgad man, vilken ibland tolkats som Balthasar och ibland som Caspar.

Albrecht Durer ”Adorazione dei Magi” (1504)
oil on canvas, 99 x 113 cm
Uffizi, Florens
Bakom huvudscenen ser man några riddare från exotiska länder som tillhör karavan av tre kungar!

ALBRECHT ALTDORFER (ca.1480-1538)

Albrecht Altdorfer  ”Konungarnas tillbedjan” (1533) 
Städel, Frankfurt am Main

GEERTGEN TOT SINT JEANS (ca.1460- ca.1488)

”The Adoration of the MagI” (ca.1480-95)
oil on oak wood, 91,6 x 71, 8 cm,
Rijksmuseum, Amsterdam

Hugo van der Goes

Hugo van der Goes ”Montforte Altar” (ca.1470)
oil on panel, 147 x 243 cm,
Gemäldegalerie

HIERONYMUS BOSCH (ca.1450-1516)

Hieronymus Bosch Triptyk ”Konungarnas tillbedjan” (ca.1510)
Oil on wood, 138 x 72 cm (central),
138 x 34 cm (två flyglar)
Museo del Prado, Madrid

https://click.adrecord.com?c=34582&p=1065

Den centrala panelen visar kungarnas dyrkan för den heliga barn. Som alla målningar av Bosch är den ovanlig och fantasifull framställning av ganska klassiskt ämne. Här vill jag koncentrera bara på kungen Balthasar. Han är väldigt majestätisk i sina vita kläder.

Mittpanelen- detaljer.
Hieronymus Bosch ” The Adoration of the Magi”, (ca.1475)   
Oil and gold on oak, 71,6 x 56,5cm  
The Metropolitan Museum of Art

http://www.metmuseum.org/Collections/search-the-collections/435724

Teknisk undersökning visar att den här panelen anses vara en av Boschs tidigaste verk. Den vackra miljön, med en gardin som hålls högt upp av änglar kan indikera påverkan av religiösa teaterställningar som framförts i Boschs hemstad- Hertogenbosch. Kung Balthasar har en vacker vit dräkt med gulda dekorativa delar som bekräftar hans höga status.

VITTORE CARPACCIO (ca.1455-1525)

Vittorio Carpaccio ”Det heliga korsets mirakler vid Ponte Rialto” (c.1496)
Tempera on canvas, 365 x 389 cm
Gallerie dell’Accademia, Venice
Detalj med svarta gondoljärer.

PIERO DI COSIMO (1462-1521)

Piero di Cosimo ”Perseus som befriar Andromeda” (ca.1510-13)
oil on panel, 70 x 122 cm
Uffizi

Piero di Cosimo brukade inte signera eller datera sina verk, vilket gör en rekonstruktion av hans stilistiska utveckling extremt krångligt. Den florentinsk målare utförde många mytologiska scener, bland annat berättelse om Andromeda.

Piero di Cosimo
Detalj

Historien är baserat på Ovidius-berättelse. Den romersk skald beskriver hur dotter till etiopiska kungen Kefeus och Kassiopeia fastkedjades till en klippa vid havet som ett offer till ett havsmonster. Andromedas mor påstod att hon var vackrare än nymfer. Poseidons vrede var rasande… Minns ni vem räddade Andromeda?

Perseus kom på den vingade hästen- Pegasus och befriade henne. Naturligtvis blev han kär vid första ögonblicken!

Piero di Cosimo avbildar scenen utan onödig dramatik. I mitten kan vi observera en tjänstpiga som spelar på någon instrument. Förmodligen är hon från Etiopien.

https://click.adrecord.com?c=34582&p=1065

Paolo Veronese (1528-88)

Veronese ”En fest i Levies hus” (1573)
555 x 1310 cm
Gallerie dell´ Accademia, Venedig

Veronese skapade målningen 1573 i meningen att det blir ”Sista måltiden”, ett biblisk ämne hämtat från Matteus-evangeliet. Beställare var det venetianska klostret Santi Giovanni e Paolo. Veronese placerade många figurer runt det rikt inställda bordet, alla klädda enligt tidens hovsmode. Bland folket fanns olika personer: en man med kniv, svarta tjänare, dvärgar och svabiska soldater (luterska). Kristus person och mysteriet med den sista måltiden är helt omöjligt att upptäcka för underhållare. Veronese blev kallad till Inkvisitionens-domstol och hade en stor problem!

Konstnären skulle måla om duken. Veronese undergav sig inte domen och ändrade bara titeln till ”Festen i Levis hus”, vilket också tillfredsställde den heliga inkvisitionen. Tack och lov att det slutade så oskyldigt. Den enorma duken måste göra ett stort intryck på betraktare och konsthistoriker. Det händer så mycket på festen i Levis hus!

Detalj med ung tjänstpojke.
Detalj
Detalj

https://click.adrecord.com?c=34582&p=810

AGNOLO BRONZINO (1503-72)

Agnolo Bronzinos verkstad ”Alessandro di Medici” (1534-35),
oil on tin (olja på tenn), 16 x 12,5 cm,
Uffizi

Bara att nämna…Alessandro di Medici (1510-37) har kallats il Moro på grund av sitt utseende. Han var illegitim son till Lorenzo di Medici och hans mörkhyade tjänarinnan Simonetta da Collevecchio.

Agnolo Bronzino ”Alessandro de Medici”
82 x 67 cm, Hermitage Museum

http://www.blackhistorymonthflorence.com/

Cristofano dell’Altissimo (ca. 1525–1605)

var en italiensk målare bosatt och verksamt i Florens. Han utbildades till porträttmålare av Pontormo och Bronzino. 1552 skickade Cosimo I de Medici honom till Como för att kopiera målningarna från porträttsamlingen av historiken Paolo Giovio (1483-1552). Dell` Altissimo utförde cirka 280 målningar och jobbade under 37 år!

Den största del av hans verk är bevarat idag i Uffizi (Giovio Series). En otrolig samling av Medici-medlemmar, författare och humanister, men också exotiska härskare som Abessinien kung, ottomanska sultaner m.m.

Titta bara och beundra! Vilken fantastisk jobb utförde Cristofano dell´Altissimo!

Porträtt av Hasse Labne Dengel”(1552-68)
Uffizi
”Alchitrof- kung av Etiopien” (1568), Uffizi
Portrait of Shah Ismail I of Persia (1487-1524)
”Suleiman”
Saladin”
Tamerlane”

JUSTUS SUTTERMANUS (1597 – 1681)

även känd som Giusto Suttermans var en flamländsk barockmålare. Han föddes i Antwerpen och dog i Florens. Sustermans är främst känd för sina porträtt av Medici-familjen eftersom han var deras hovsmålare.

Justus Suttermans (Sustermans) ”Söndag på marknaden” (ca.1634)
Group Portrait of Domenica delle Cascine, la Cecca di Pratolino and Pietro Moro
oil on canvas,100 x 94 cm,
Uffizi

Vilken intressant tavlan har vi här!
De tre personerna som är avbildad verkligen existerade, vilket dokumenterades i Medici-arkiven. De två äldre kvinnorna med ett skrynkligt ansikte och en livlig ironisk blick bekräftas ofta i Medici-redovisningsböckerna. Den mörka Pietro (till höger) måste ha varit en av de många hustjänstemän, som jobbade åt familj. Ett fantastiskt exempel på etnicitet i XVII-talet i Florens.

Detalj

JURIAEN van STREECK (1632-87) från Amsterdam målade vanligtvis stilleben. Mellan aprikoser, vattenmelon kan vi möta några mörkhyade tjänare från holländska rika hushåll.

Juriaen van Streek ”Stilleben med aprikoser och lemon” (1636)
oil on canvas, 90,5 x 80 cm
private kollektion

DIEGO VELAZQUEZ (1599-1660)

Velazquez ”La Mulata” eller ”Kökspiga” (1620 -22))
National Gallery of Ireland, Dublin

Om Velazquez och hans otroligt verk har jag skrivit i mitt inlägg ”Bodegones”.

Efter en rengöring 1933 fick man veta att detta är en skildring av Jesus ”Måltid vid Emmaus” på väggen bakom huvudfiguren. Kökspiga om mörkare hud är avbildad på ett fantastiskt sätt! Velazquez kopplar hennes vanliga tjänsteplikter med universella tankar om livet, om religion. Hon är en enda vittne av Jesus ord. Hon lyssnar men samtidigt avslutar inte sina allmänna uppgifter. En rent poesi. Universell verk.

Det var en intressant resa på spaning efter målningar som framställer en folk om olika hudfärger, om etnisk bakgrund. Vad tycker ni, mina kära konstälskare? Presenterade konstnärerna dem på rätt sätt? Jag ser inga skillnader…

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tre_vise_m%C3%A4nnen

En gång
Månadsvis
Årligen

Gör en donation en gång

Gör en donation en gång i månaden

Gör en donation en gång om året

Välj ett belopp

30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr

Eller ange ett anpassat belopp

Skr

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

DoneraDonera en gång i månadenDonera en gång per år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s