Lorenzo Lotto (ca.1480-1567) och hans skickliga porträtt.

Den italienska renässansmålaren Lorenzo Lotto var helt bortglömd i nästan 300 år. Trots att han föddes i Venedig, bosatte han sig aldrig permanent i staden. Han föredrog att vandra och måla i de små provinsiella tätorterna. Provinsen öppnade sina kyrkor för hans tavlor, där behövde han inte konkurrera och kämpa för erkännande.

"Självporträtt" (ca.1540)
olja på duk 43 x 35 cm
Thyssen-Bornemisza Museum, Madrid

Ingenting är känt om Lorenzo Lottos ungdom och utbildning, förutom att hans far hette Tommaso. Utan tvivel var han elev till Giovanni Bellini (1430-1516) och Alesso Vivarini, vars inflytande den unga konstnären visade.

Han hämtade också mycket från Albrecht Dürers verk och förmodligen träffades de personligen. Det första kända dokumentet där namnet Lorenzo Lotto nämns är från den 10 juni 1503, då målaren var i Treviso. Han kallades ”pictor celeberrimus” och hans dåvarande beskyddare var biskop Bernardo de’ Rossi (1468-1527). Lotto fick sitt första offentliga uppdrag ”Pala di Santa Cristina” för huvudaltaret i församlingskyrkan Quinto di Treviso. Han fullgjorde denna uppgift perfekt, och resultatet kan man beundras i den lokala kyrkan.

”Santa Cristina al Tiverones altare” (1504/06)
olja på panel, 77 × 162 cm
Kyrkan Santa Cristina, Quinto di Treviso

Den inflytelserika biskopen rekommenderade vår Lorenzos talang, eftersom konstnären stannade i Rom under åren 1508-11 och tillsammans med andra lombardiska målare dekorerade påvens Julius II våningar. Tyvärr måste något ha missnöjt påven, för att han beordrade Raphael att måla över freskerna…

Vagabond


Från det ögonblicket började Lorenzo Lottos kringresande liv. Han bytte ofta bostad och stannade i en viss ort tills beställningen var färdigt. Trots att han föddes i Venedig bosatte han sig aldrig där permanent. Han föredrog att vandra runt i Lombardiet och ta uppdrag i små provinsstäder som Treviso, Bergamo, Recanati och Ancona.

Kanske valde Lotto medvetet denna lösning, eftersom konkurrenterna (Tiziano) stannade i storstäderna. Tyvärr var det också anledningen till att konstnären var bortglömd i över 300 år! År 1887, någonstans i de venetianska arkiven, hittades Lottos testamente och räkenskapsböcker, och så började man lägga pusslet och återbörda författaren till hans målningar.


Stil

Lotto utvecklade sin individuella stil under inflytande av de redan nämnda Bellini och Vivarini, samt tyska mästare: Dürer, Grünewald och Holbein. Denna stil kännetecknades av hög uttrycksfullhet, ovanliga färgkombinationer och starka ljuskontraster. Lotto var en känslig, rastlös konstnär som letade efter nya lösningar och samtidigt älskade han traditionen. Den klassiska strukturen på hans altartavlor liknar mycket Bellinis, men Lotto introducerade snabba rörelser och oregelbundna former.

Tack vare innehållsrikedomen som smugits in i målningarna och behovet av att lära känna sina modeller, blev Lorenzo Lotto den mest originella porträttmålaren. Hans porträtterade personer är aldrig banala, de har något som kännetecknar dem, en del inre upplevelser och oro. Lotto skapade de första psykologiska verken.

Porträttkonst

Här kommer vi till området för hans måleri, vilket är särskilt viktigt. Konsthistoriker är överens om att Lottos porträtt är fantastiska. Han betraktade varje avmålad person inte som en hjälte i berättelsen, utan som vilken person som helst, en bland många, med vilken vi pratar och umgås. Till skillnad från Tizians verk är Lottos porträtt på riktigt psykologiska. Han avbildade biskopar, studenter, konstsamlare, i form av dialog, i utbyte av förtroende och sympati. Hans karaktärer säger inte: ”beundra mig, jag är kungen, påven, jag är världens centrum”; snarare säger de: ”Så här är jag inombords, och det här är orsakerna till min melankoli eller glädje.”

”Bernardo da Rossi, biskop av Treviso” (1505)
olja på duk, 55 x 43 cm
Museo Capodimonte, Neapol
Huvud av en ung man” (1506)
olja på duk, 29 x 23 cm
Uffizi

Porträtt som ordlek och charad

Lotto var förtjust i rebusar och ordlekar, vilket han skickligt visade i sina verk. Avkodning av dem gör att vi kan upptäcka namnet på personen, attributen för yrket eller funktionen som figurer utför. Porträttet av biskopens kansler av Treviso är en realistisk representation av den unge mannen, men det döljer också hans namn. Vitt brokaddraperi med piggtistlar leder oss på stigen: Broccardo Malchiostro (broccato=draperi, cardo=tistel)

”Porträtt av en ung man med lykta” (ca.1506-08)
olja på duk 53 x 42 cm
Kunsthistorisches Museum, Vienna

Det är liknande med porträttet av ”Damen från Brembeti”. En rebus för intresserade. Inuti smyckena i form av månen kan man läsa bokstäverna ”CI”, som tillsammans bildar namnet Lu-ci-na. Månen syns i verkets övre vänstra hörn. Observera att detta inte är ett idealiserat porträtt. Inga filter! Och den där döda vesslan… Den kunde ha symboliserat graviditet eller äktenskaplig trohet.

Lucina Brembati”, (ca.1521-1523)
olja på duk, 52× 44 cm
Accademia Carrara, Bergamo

Lotto brukade måla sina figurer i rörelse. Han förmedlar psykologi genom gester och blick, vissa dolda händelser eller allegorier. Han målade på ett rektangulär plan, tack vare detta erhöll han ett horisontellt format som gjorde det möjligt att inkludera olika föremål som har koppling med den avbildade figuren.

Porträtt av en venetiansk dam inspirerad av Lucrezia (1533)
olja på duk, 95 x 110 cm
National Gallery, London
”Den unge studenten” (ca.1527)
olja på duk, 98 x 116 cm
Gallerie dell`Accademia,Venedig

I ansiktet på denna anonyma unge man kan du se sorgen som orsakas av sjukdom eller olycklig kärlek. Han tittar upp från en tjock bok som står på ett bord, där Lotto målar en ödla och torra rosenblad – symboler för livets flyktiga natur. Alla dessa saker har en dold betydelse. Man måste fundera djupt för att förstå hela innebörden av detta porträtt.

Den stora polska författaren och essäisten Gustaw Herling-Grudziński (1919-2000) beskriver i sin bok: ”Lotto föddes i Venedig mot slutet av 1400-talet […] Han var mycket produktiv, men inte särskilt framgångsrik; han var en vandrare, i rastlös sökande efter även de mest magra uppdragen. Han fick lite betalt för sitt arbete i kyrkor och för porträtt. Det bästa vittnesbördet om hans karaktär är Aretinos kommentar, ”Oh Lotto, så bra som god och så god som dygd!” […] Det sägs att han inte hade några ”rötter”. Han ville bli begravd i sin hemstad, Venedig, men var för fattig för att bo där innan hans död. Han tillbringade de sista åren som ett ”oblat” i ett kloster i Loreto, där han säkert skulle få en skål soppa varje dag. Han dog där omkring 80 år gammal. […] Bernard Berenson skrev en stor monografi om honom. Jag citerar: ”Aldrig, varken före eller efter Lorenzo Lotto, har det funnits en konstnär som kunde måla så mycket av sitt eget inre liv i ansiktet på sina modeller” .

G.H. Grudzinski ”Den venetianska porträttet” (1995)

Grupporträtt

Lottos porträtt är också skildringar av par eller familjemedlemmar. Detta är det första kända äktenskapsporträttet gjort i Italien, inspirerat av liknande porträtt från Tyskland. Den beställdes av brudgummens far, en förmögen ullhandlare, och föreställer paret vid bröllopsögonblicket. Bakom paret står Amor och lägger olivkvistar på deras axlar, som symboliserar äktenskapets band. De bär båda scufioti, mjuka runda hattar som var vanliga i 1500-talets Bergamo.

Marsilio Cassotti med fru” (1523)
olja på duk, 71 x 84 cm,
Pradomuseum, Madrid

Ibland döljer Lottos porträtt någon smärtsam verklighet, till exempel sorg. Verket från Eremitaget föreställer Gian Maria Cassotti med sin fru och gjordes efter hans frus död. Vad tyder denna observation på? Den porträtterade kvinnan frånvarande, bleka ansikte och den porträtterade manens röda ögon. Han är förresten bror till den glade Marsilio som visas ovanför…

”Familjeporträtt” (1523)
olja på duk, 98 x 118 c
Hermitage, Sankt Petersburg
Trippelporträtt av en guldsmed” (1525/35)
olja på duk, 52,1 x 79,1 cm
Kunsthistorisches Museum, Vienna

Guldsmedsporträttet ur tre olika synvinklar är så unikt. Dåtidens konstnärer argumenterade och försökte bevisa att det gick att visa figuren från olika sidor, som en skulptur gör. Lotto gav verket ett psykologiskt djup och introducerade ett lekfullt element. Guldsmeden vänder sig mot publiken, för vilken han presenterar sina produkter. Porträttet hade tidigare tillskrivits andra konstnärer som Tizian, tills dokument som kopplade Lotto till målningen hittades.

Ytterligare forskning kopplade ämnet till guldsmeden Bartolomeo Carpano, en vän till Lotto. Inga andra dokument stödjer denna teori, men om den är korrekt, kan porträttets ”tre visi” / ”tre ansikten” vara en ordlek på Carpans hemstad Treviso. Enkelt men ändå förtjusande!

Porträtt av apotekare Giovanni Agostino della Torre och hans son Niccolò” (1515)
olja på duk, 85 x 68 cm
National Gallery, London

Puer mingens” och den vackra Venus


Termen puer mingens kommer från latinets puer (pojke) och mingens, presens particip av verbet mingere som betyder ”att urinera”. Figuren i ett konstverk symboliserar fertilitet och ett äktenskapligt liv.

”Venus och Amor” (1530)
olja på duk, 92,4 x 114,4 cm
Metropolitan Museum of Art, New York

Detta verk var en bröllopspresent till ett par från Bergamo eller Venedig. Sådana målningar var inspirerade av den klassiska traditionen av bröllopspoesi.
En röd duk knuten till ett träd bildar bakgrunden. Runt Venus och Amor finns det spridda allegoriska föremål som beskriver äktenskapets tillstånd (myrtenkrans), kvinnlighet (ros, snäckskal, rosenblad) och evig kärlek (murgröna). Venus huvudbonad, med tiara, slöja och örhänge, är typisk för venetianska brudar på 1500-talet. Ett hänge med en pärla är en symbol för renhet.

Gudinnan skäms inte över sin nakenhet och ser betraktaren i ögonen. Hon verkar välsigna det gifta paret, önska dem framtida ättlingar och skydda dem från dolda faror.

Så underbart hänvisar Lotto till den venetianska traditionen! Detta är utan tvekan på samma nivå som Tizian och Giorgione. Ah, varför vägrade den berömda venetianska republiken att hålla Lorenzo i sina armar? Det är verkligen svårt att inte fråga, och ännu svårare att hitta ett svar på den här frågan.

I slutet av livet


Efter det produktiva livet ville Lorenzo Lotto återvända till Venedig. Från början tänkte han bo med munkarna i kyrkan Santi Giovanni e Paolo, men något omintetgjorde hans planer. Sedan tänkte han på sin brorson. Lotto ändrade också sitt testamente för varje livsförändring. Den gamle målaren var orolig och bitter.

I sitt testamente från 1546 beskrev han sig själv som ”… en ensam, utan mecenat med ett mycket rastlöst sinne” (”sola, senza fedel governo et molto inquieto dela mente”). Han hade stora ekonomiska problem, så han bad Sansovino om hjälp med att sälja sina tavlor. När detta misslyckades försökte Lotto själv anordna en auktion, men sålde bara 7 verk till ett mycket lågt pris.

Detta är ett av Lotts sista porträtsverk.

”Porträtt av Fra Gregorio Belo de Vicenza” (1547)
olja på duk, 87 x 71 cm
Metropolitan Museum of Art, NY

Munken botgör genom att slå sig för bröstet och imiterar helgonet Hieronymus. Han tittar på betraktaren, men mediterar samtidigt över korsfästelsen, som Lorenzo Lotto visar i bakgrunden. På detta sätt visar målningen det mentala tillståndet hos den porträtterade personen, som går bortom föreställningen om ett porträtt som enbart en registrering av utseende. Det begränsade färgutbudet påminner om Matthias Grünewalds målning.

År 1552 begärde Lotto gästfrihet på kloster Santa Casa i Loreto. Efter oblatlöften fick han sitt rum och utförde små uppdrag åt klostret. Detta ödmjuka slut var en konsekvens av Lorenzos val, karaktär och avvikelse som vägledde honom genom hans långa liv.

Den exakta tidpunkten för konstnärens död är okänd, han dog omkring 1557 i Loreto. Han dog som han levde, utan pompa och härlighet. Han hade tur och otur att leva och skapa bland konstens jättar, men det är kanske inte så avgörande… Lotto hade sin egen stil, inte värre än andra, och han utnyttjade fullkomligt sin tid på jorden. Hundrafemtio tavlor är det största beviset på detta påstående,

Grazie Lorenzo!


Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s