Louise Breslau (1856-1927)- en berättelse om en kvinnlig artist.

Marie Louise Catharina Breslau, som senare skulle kallas bara Louise Breslau, föddes i München i december 1856 i en sekulär tysk-judisk familj av polsk härkomst. När hon var två år gammal, flyttade familjen till Zürich på grund av hennes fars arbete (förlossningsläkare).

Livets omständigheter kan förändras så oväntat…1866 dog plötsligt dr. Bernhard Breslau och Maria Louise drabbades knappt 9 år gammal av astma. Flickan blev ofta sängliggande. Hon ägnade sig då åt att rita och skissa. När hennes hälsa försämrades, tillbringade hon tid i ett kloster nära Bodensjön. Maria Louise var mycket intresserad av konst och hon fortsatte att skissa under tonåren."Självporträtt" (1891)
 olja på mahogny trä, 46 x 39 cm
Strasbourg Museum of Modern and Contemporary Art

Ett nytt liv i Paris

Breslau trotsar normerna för kvinnor och flyttar till Paris, för att anmäla sig till Académie Julian, grundad som ett privat alternativ till den statliga École Nationale des Beaux-Arts. Det blev ett bra beslut! Hon mötte där andra kvinnliga studenter som: Sarah Purser (Ireland), Sophie Schaeppi (Schweiz), Maria Feller (Italien), Marie Bashkirtseff (Ryssland), Jenny Zillhardt och hennes syster Madeleine. Madeleine blir faktiskt Breslaus livslånga följeslagare.

”Les amies” (1881)
olja på duk, 85 x 160 cm
Musée d’Art et d’Histoire (MAH), Genève
Maria Feller (vänster), Sophie Schäppi (centrum) och Louise (till höger)
Hemma ” (1885)
olja på duk, 127 x 154 cm
Musee d`Orsay, Paris
”Engelsk pianist” (1885)
Ofta blev Louise Breslau nedstämd av tvivel: "Om jag inte kan ge ett nytt och säkert bevis på mitt värde, är jag förlorad" skrev hon i januari 1885.
Madeleine Zillhardt ”Louise Catherine Breslau et ses amis” Paris: Éditions des Portiques (1932)

Louise Breslau ställer ut på Parissalongen och blir en eftertraktad porträttör.
Vid 23 års ålder var hon den enda kvinnliga studenten som hade en målning utställd på den högt uppskattade Salongen. Hon öppnar sin egen målarstudio, byter namn till Louise Catherine och blev så småningom den tredje kvinnliga artisten och den första utländska konstnärinnan som tilldelades Frankrikes hederspris.

Var hon impressionist?

Under årens lopp är Breslau väl ansedd bland sina kollegor, inklusive Edgar Degas. Även om hon inte anpassade sig till impressionisterna, målade hon ofta med drag typiska för stilens smak och egenskaper. Några av hennes målningar visar skissartade penseldrag.

Porträtt av Mademoiselle Julie Feurgard ” (Under äppelträden] 1886
Olja på duk, 171,5 x 186,5 cm
Musée cantonal des Beaux-Arts de Lausanne

Detta ovanligt porträtt visar en kvinna i naturlig storlek som målar utomhus och stirrar på sina betraktare. Breslau fortsätter med sin kamp för de kvinnliga målarnas erkännande!

Ung flicka läser vid ett fönster” (1912)

Tavlan kommer från en senare period. En obestridligt bevis för att kalla Louise Breslau för en impressionistisk målarinna.

Pastellteknik. Pastellporträtt

Louis Breslau älskade pastellteknik. Dess subtila charm och möjligheter till ljusskildringar. Tekniken återupplivades faktiskt av Edgar Degas och de andra impressionisterna.

Modister” (1899)
Porträtt av Mademoiselle Adeline Pozanska som barn” (1891)
pastell, 30.5 x 76 cm
Musée du Louvre
”Sittande barn” (1892)
pastell på papper, 105×110 cm
privat samling
Porträtt av M.E.N. Fernando” (1906)
pastell 107 x 99 cm
Museum of Fine Arts, Rouen
”Porträtt av Anatole France ( 1921))
pastell 60,1 x 49,6 cm
Slott i Versailles

Poetiska skildringar av Madeleine Zilhardt

Vi vet inte så mycket om förhållandet mellan de två konstnärinnor. Tider och regler var inte gynnsamma för kvinnoaffärer. De träffades på Academie Julien och flyttade ihop redan 1886. Relationen varade en livstid och Madeleine skulle synas i många av Breslaus målningar. Vi kan se några av de vackraste:

La vie pensive”, ”Det eftertänksamma livet” (1908)
olja på duk, 175 x 160 cm
Kantonalmuseum, Lausanne

Vardagsrumscenen utspelar sig i huset i Neuilly-sur-Seine. Det vanliga, lugna livet. Som ofta skildrar Breslau sig själv bakifrån, och avslöjar bara sin profil. Med glädje och intimitet skildrar hon Madeleine- sin förtrogna modell, musa och anhängare.

Madeleine Zilhardt (1863-1950) blev en av sin tids mest originella dekoratörer. De två kvinnorna blir ett viktigt par i den parisiska konstscenen. Efter Louise Breslau död (1927) tillbringade Madeleine resten av sitt liv med att föreviga sin livspartners arbete och donera hennes konst till olika museer. Runt sextio pasteller och teckningar finns nuvarande på Musée des Beaux-Arts i Dijon.

Madeleine” (1889)
pastell på papper lagt på kartong, 42,5 x 30 cm
La Toilette” (1898)
privat kollektion
En ung kvinna sovande i en stol” (1904)
”Morgonlat” (1910)

Mitt favorit verk

Saint- Quentin är hemstaden för Madeleine Zillhardt. Det lokala museet Antoine-Lécuye äger ett ovanligt pastellporträtt skapat av Louise Breslau.

Porträtt som inte bara skildrar kvinnan.

Det framställer kärlek, förtroende och kvinnlighet. Det är otroligt svårt att överföra känslor, att skapa utrymme för detta. Louis Breslau lyckades att göra det! Madeleines ögonen verkar att säga så mycket. Den outsägliga skönheten.

Porträtt av Madeleine: sous la lampe” (1912)
Musée Antoine Lécuyer
, Saint-Quentin

Den svenska accenten- Ernst Josephson (1851-1906)

Porträttet är daterat 1886 och möjligen utfört under ett besök hos konstnärskollegan Allan Österlind som också vistades i Frankrike och umgicks med Louise Breslau. Som vi vet, var Ernst Josephson en sinnebild för parisbohemen. Hatten och spritglaset, den röda näsan, var attribut för den svenska konstnären.

Louis BreslauPorträtt av Ernst Josephson” (1886)
olja på duk, 81 x 65,x5 cm
Nationalmuseum, Stockholm

Ernst Josephson skildrade i gengäld sin kamrat. Inga utmärkande egenskaper heller. Ingenting som kan visa på hennes yrkesbana. Hämnades Josephson för att han framställdes som ett fyllo?

Kanske.

Båda verken kan beundras på Nationalmuseum i Stockholm.

Ernst Josephsson ”Porträtt av Louise Breslau ( 1886)
olja på trä, 54,5 x 44,5 cm
Nationalmuseum, Stockholm

Sista levnadsåren


Louise var 62 år gammal när det första världskriget slutade och hon visade sin patriotism genom att avbilda franska soldater. Efter kriget började hon dra sig ifrån offentligheten, men älskade fortfarande att underhålla sina vänner.

Georges Guynemer” (febr.1916)
en fransk stridsflygare, avled några månader senare -den 11 sept.1917

Louise Catherine Breslau dog i maj 1927, 72 år gammal. efter att ha lidit av en lång och försvagande sjukdom. Enligt hennes önskemål fördes hennes kropp till den lilla schweiziska staden Baden där hon begravdes bredvid sin mor.

Hon levde sitt liv fullkomligt! Louise engagerades i konstliv i Paris, blev vän med Edouard Degas, Anatol France. Hennes vackra, subtila pastellteckningar och oljemålningar berättar om hennes personlighet, om den uppfyllda drömmen att vara en riktigt artist!

Louise Breslau i sin ateljé. Bild: Agence Roi

KÄLLOR:

https://www.artrenewal.org/Artist/Index/403

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s