Sankta Lucia. Ikonografi.

Francesco della Cossa ”Sankta Lucia” från ”Poliptyk Griffoni” (1472), 77,2 x 56 cm, National Gallery of Art, Washington

Den heliga Lucia var enligt legenden född år 268 e. kr. i Syrakusa på Sicilien. Hon avlade kyskhetslöfte och skänkte sin hemgift till nödlidande kristna som höll sig dolda under den romerska kejsare Diocletianus förföljelser. Brutala pogromer gav upphov till många martyrberättelser.

Lucia föddes i en rik familj och hennes föräldrar lovade bort henne. Men dottern avslog många friare. Tyvärr kände sig en av dem kränkt och avslöjade Lucias kristna tro. Arresterad och torterad vägrade Lucia att ge upp sin tro. Enligt domen skulle hon vara inlåst i en bordell och tvingas till prostitution. Sedan, för att göra sig oattraktiv, rev hon ut sina ögon. Hon halshöggs den 13 december 304 e. kr.

När det gäller ikonografi blir Lucias ögon en fantasifull skapelse. Ett utmärkt exempel är målningen av Francesco del Cossa (ca.1435-78) där Lucia med en raffinerad gest presenterar en hemlig växt ”ögonblomma”.

Detalj
Detaljen med ”ögonblomma” är nästan en surrealistisk vision.
”Poliptyk Griffoni” (1472-73) beställd till basilikan San Petronio i Bologna. 16 tavlor finns för närvarande splittrade i olika museer.

En annan form av Lucias attribut var en tallrik med ögon på ! I en målning från 1400-talet av Carlo Crivelli (ca.1430/35- ca.1495) finns en sådan tallrik i hennes vänstra hand. Den venetianska målaren var känd för sina dekorativa tavlor, stela poser och guld-motiv. Han hör till den förmoderna, internationella gotikens formspråk.

Carlo Crivelli ”Sankta Lucia” tempera on lime ( ca.1476),
National Gallery of Art, London

Dessa paneler kom från en altartavla som Crivelli målade för dominikanska kyrkan vid Ascoli Piceno, i Marche. Många helgon som avbildades av honom hade en speciell betydelse för den ursprungliga beskyddaren. Helgonens glorior hade glittrat och flimrat i medeltidens levande ljus och tänt kyrkan med en speciell stämning.

”Sankt Antonio och Sankta Lucia” (ca.1470), tempera on panel, 34,4 x 47,8,
Czartoryski Museum, Krakow
En anonym mästare berättar Lucias martyrdom (ca.1505-10) oil on temper wood,
132,4 x 101,7 cm
Rijksmuseum

Som sista vill jag presentera det vackra nokturn-arbetet från 1600-talet av den spanska målaren Francisco Zurbarán. Konstnären ”tar fram” helgonets gestalt från det hemliga mörkret. Lucia är klädd i en klänning, korsett, ett åskådligt pärlhalsband och en krona av levande blommor som framkallar association med ”blommiga stilleben”.

I ena handen håller hon martyrdomens symbol och i den andra plattan som hennes ögon ligger på. Den eleganta klädseln betonas av kompletterande färger samt kontraster av varma toner i rött och gröna. Den skimrande ljuseffekten syns på föremål som: pärlor, kamé och en tennplatta med ögon.

Zurbaran ”Sankta Lucia” (1635/40) 104 x 77 cm, National Gallery of Art

Sankta Lucia, en modig ung kvinna är skyddshelgon för synskadade, sjuka barn, botfärdiga prostituerade. Avbildningar av henne i konsten visar kvinnans tragiska historia men visar upp också en ljusenergi som kommer från hennes namn och personligheten.

Källor:

https://www.nationalgallery.org.uk/paintings/carlo-crivelli-saint-lucy

En gång
Månadsvis
Årligen

Gör en donation en gång

Gör en donation en gång i månaden

Gör en donation en gång om året

Välj ett belopp

30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr

Eller ange ett anpassat belopp

Skr

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

DoneraDonera en gång i månadenDonera en gång per år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s