Konsten att hämnas – Artemisia Gentileschi (1593-1653)

Artemisia föddes den 8 juli 1593, var dotter till en framstående målare Orazio Gentileschi (1563-1639). Faderr var en begåvad elev och efterföljare till Caravaggio, säkert hela familj kände till den neapolitanska barockens mästare. Artemisia redan som en ung flicka började praktisera hos sin far och visade en enormt intresse för arbete.

"Maria Magdalena" (1616-18)
oil on canvas, 146,5 x 108 cm, 
Palazzo Pitti, Florens

Runt 1610 skapade hon den första oljemålningen, presenterades en biblisk motiv ” Susanna och de äldre”, som framställer två män stirrande på en ung flicka.

Susanna och de äldre” (1610)
oil on canvas, 170 x 119 cm,
Weisenstein slottet, Pommersfelden


Den tavlan väcker många frågor:

  • männen verkar vara inte så gamla! I den typiska bibliska scenen är de mycket äldre
  • den yngre man påminner om hennes förföljare- Tassi
  • Susanna har Artemisias drag (hennes vackra, frodiga lockar) och försvarar sig själv mot beundrares intresse

Vi ska börja från början…

Året är 1611.

Artemisia går i läran hos konstnären Agostino Tassi (1578-1644). Han visade sig vara en brutalt ”lärare” vilken utnyttjade situationen och våldtog 17-åring tjej.

Tavlan med Susanna verkar vara relaterad till Artemisias liv, liksom måleriet var ett sätt att hantera traumatiska upplevelser. Hela händelse känner vi från en rättegång. De detaljerade uppgifterna har överlevt i 400 år och har bevarats till idag. Artemisia gick genom anklagelser om promiskuitet (att Tassi har inte varit hennes första man) och gynekologisk undersökning. Som sista blev hon också torterad med tumskruvar under sitt vittnesmål för att försäkra sig om att hon talade sanning! Tassi blev slutligen dömd för ett år fängelsestraff.

Alltså avbildade Artemisia sig själv mellan de två gubbarna? Enligt vissa forskare var tavlan medveten backdaterad, och den skapades i själva verket efter 1610. Två voyeuristiska äldre spionerar på den dygdiga Susanna medan hon badar och de försöker sedan utpressa henne till att ha sexuella relationer.

Under samma period målade Gentileschi också ett av sina mest kända verk, ”Judit dödar Holofernes”. Konstnärinna kommer att mörda Tassi på duk många gånger under sin karriär.

En brutal scen blev ett bästa sätt att gå genom en hemsk händelse!
”Judit dödar Holofernes” (1611-12)
oil on canvas, 159 x 126 cm
(Museo Nazionale di Capodimonte, Naples) och på höger en annan version från 1620-21,
oil on canvas, 162,5 x 199 cm
Uffizi Gallery, Florence
Uffizi-version
En kvinnlig detalj

I den bloddrypande målningen användar Gentileschi chiaroscuro-teknik för att erhålla ett dramatiskt uttryck. Uffizi-målning (1620) är mer realistisk och visar dekapitation (halshuggning) som är verkets centrala motiv. I verkligheten var Judit ensam när hon mördade Holofernes, men triangulära komposition med piga passade bättre till scenen. Hjältemodig änka påminner mycket om Artemisias ansikte, den döende fiende är antagligen Tassi!

Så påbörjades Artemisias karriär. Hon avbildade ofta starka kvinnor, hjältinnor, allegorier från myter och Bibeln, inklusive offer, självmördare.

Gentileschi fortsätt med ”Juditas – ämne”.
Hon framställde Judit och hennes piga strax efter mord, när båda kvinnorna försökte lämna sitt tält. Två kvinnor som delar på sin blodig hemlighet, känns som starka och beslutsamma.

”Judit med pigga” (1618-19)
oil on canvas, 114 x 93.5 cm,
Galleria Palatina i Palazzo Pitti
Samma motiv från 1625-27
oil on canvas, 184 x 141,6 cm
Detroit Institutes of Art

DANAE

Den grekiska myten om Danae berättar historien om en ung kvinna som blev förförd av Zeus. Grekisk gud kom till hennes rum i form av ett guldregn. Målningen visar en sensuell Danae och väckte tveksamheter om huruvida tavlan ska betraktas som Artemisias verk eller hennes fader. Till skillnad utförde hon sitt verk på koppar, fast denna teknik har använt ofta Orazio. Att jämföra båda stilar presenterar jag ”Danae” skapades av båda artister.

Artemisia Gentileschi ”Danae” (ca.1612)
oil paint cooper, 41,3 x 52,7 cm
St. Louis Art Museum, Missouri

Orazio Gentileschi ”Danae” (ca.1621-23)
oil on canvas, 161,5 x 227 cm,
Getty Center, Los Angeles


Artemisia Gentileschi var tvungen att lämna Rom och fortsatte med att få en ny karriär som en mycket framstående konstnär. 1616 blev hon som första kvinnan medlem i Accademia delle Arti del Disegno i Florens. Hennes beskyddare var Cosimo II de Medici.

För att bevara Artemisias rykte, ordnade hennes far ett äktenskap med målaren Pierantonio Stiattesi. På detta sätt kunde dotter lägga en smärtsam händelse bakom sig. Efter Rom bosatte sig unga paret i Neapel, senare i Venedig, för att komma tillbaka till Neapel. Här stannade hon resten av sitt liv, med undantag för en resa till London (1640-42) för att besöka sin far Orazio, som hade blivit hovmålare för drottning Henrietta. Artemisias målningar var populära och mycket eftertraktade. Hon blev vän med Medici-familjen, andra artister, vetenskapsmän t.ex. Galileo Galilei. Hon var beundrad och älskad. Hon hade vunnit och lyckats med liv och karriär.

LUCRETIA

Verk”Lucretia” är från den perioden. En oljemålning i chiaroscuro- tekniken som kontrasterar med hudtonen och draperiets vita färg. Tavlan har varit i samma neapolitanska familjs ägo sedan 1600-talet, och har aldrig förr visats för allmänheten. Den dykte upp på Dorotheum – auktionen och fick en enorm intresse och slutlig pris för 1.885.000 £ (2018-10-23).

”Lucretia” (ca.1630-35)
oil on canvas, 133 x 106 cm
såld på Doroteum auktion från 23/10/2018 for EUR 1,885,00
private
”Lucretia” (ca.1630)
oil on canvas, 96,5 x 75 cm, sold för 5,2 mln $ i 2019 (Artcurial aktion i Paris)
privat
Den kraftfulla formen och bestämt moment i Lucretias liv
(1623-25), oil on canvas, 100 x 77 cm
Gerolamo Etro kollektion, Milan

Lucretia, en figur från klassisk mytologi blev våldtagen av en romersk krigare och efter att ha berättad vad som hänt för sin make, tog hon sitt liv genom att sticka en kniv i sitt hjärta. Därmed blev Lucretia en populär symbol för kvinnlig motstånd mot manlig tyranni. Här skildrar Artemisia det ögonblick då Lucretia fattar beslutet att sticka sig själv. I tavlan från 1650-talet återupplever hon våldtäktsscenen igen.

Lucretias våldtag”(1645-1650)
oil on canvas, 261 x 226 cm,
Neues Palais, Potsdam


I detta senare verk presenterade Artemisia Gentileschi en allegorisk självporträtt. Hon skapade ett realistiskt porträtt av sig själv under arbete. En brun bakgrund verkar vara duken, vilken kommer hon att arbeta på.

”Självporträtt” (1638-39)
oil on canvas, 98 x 75 cm,
Royal Collection, London

Artemisia dog i Neapel omkring 1654 – förmodligen på grund av epidemi som rasade där vid den tiden. Det är inte känt var hon begravdes….

Målningen ”St. Katarina av Alexandria” (1615-17) är det första självporträtt av Artemisia Gentileschi. Det är också en första förköpt kvinnliga självporträtt i National Gallery-samlingen. Museet köpte det för 3,6 miljoner pund i 2017. En renoveringsarbete följer man på #NGArtemisia.

Den symboliska betydelsen är ganska förståelig. Konstnären visade sig själv som Katarina martyren och antog hennes ikonografi, hjul var en symbol för att övervinna lidande. Gentileschi förstod den absurda rättegången i vilken deltog hon som offer. Hon behandlades orättvist, även om det var i enlighet med dåvarande tidens seder. Jämfört sig med Katarina, visade Artemisia symboliskt sin styrka!

Kuratoren Letizia Treves kämpade för Artemisia- utställning i London. Enligt de som såg utställningen i förberedelsefasen gjorde hon något fantastiskt. Liksom ”The Guardian” skriver skulle denna utställning vara något Artemisia väntade på. Det återstår bara hoppas att den extra väntetiden orsakades av pandemin inte kommer att pågå för länge…

att vernissage kommer ske den 3 oktober 2020.

https://www.nationalgallery.org.uk/paintings/artemisia-gentileschi

Konstpegel behöver din hjälp mer än någonsin. 
Jag har inte någon bidrag för att driva portalen. Utan dina donationer kommer jag inte att ha medel för publikationer. Därför är ditt stöd mycket viktigt. 
Om du gillar det här stället och gillar att läsa mina artiklar - stöd mig! 
Även en liten belopp har en stor betydelse.
Tack!
En gång
Månadsvis
Årligen

Gör en donation en gång

Gör en donation en gång i månaden

Gör en donation en gång om året

Välj ett belopp

30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr

Eller ange ett anpassat belopp

Skr

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

DoneraDonera en gång i månadenDonera en gång per år

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s