Anatomilektioner i konsten.

Det 1600-talet har varit Nederländernas guldålder, vad präglades av stora förändringar inom kultur och vetenskap. Aldrig tidigare och aldrig efter det hände sådana stora framsteg på en global skala. Denna innovativa karaktär visade sig bland annat i snabb utveckling av medicin.

På bilden: Nicholas Tulp som snart kommer att utföra den mest kända anatomilektion i konsthistoria.

Redan i slutet av 1500-talet skedde små förändringar. Staden Brygge beställde diptyk ”Kambyses dom” utförd av Gerard David (ca.1460-1528). David var känd av sina religiösa verk, stillsamma bibliska scener och det var inget svårighet att måla diptyk till den flamländska stadshuset. Målningen skulle placeras i  domstolen. Vad handlade det om?

En vänster pannå.
Dyptyk (1498)
oil on canvas, 202 x 349,5 cm
Groeninge Museum, Bruge (nuvarande separerad) 183 x 318,5 cm

Herodotos nämner en brutalt berättelse i sin verk ”Historia”. En korrumperad domare blev arresterad och tas till den persiska kungen Kambyzes. Straffet var lika brutalt som kreativt; han dödades och flåddes. Hans hud tas bort försiktigt eftersom det förvandlades till läderremmar som klädsel för nästa domarens stol!

Gerards David skildring är grafisk och chockerar med sina anatomiska detaljer. Vi ser en naken liggande Sisamnes med grimasen av smärta, när de fyra figurer ägnar sig åt den hemska uppgiften…Trots brutalitet är detta scen vacker och väcker nyfikenhet, hur är den mänskliga kroppen uppbyggd.

En höger pannå.
En snygg detalj med hundar.

Verket skulle hänga i rådhuset och uppmuntra ärlighet bland magistraten. Uschhh vilken realistisk avbildning!

Kirurgernas gille – som läkare kallades vid den tiden – hanterade den empiriska undersökningen av människokroppen och påbörjade första anatomiföreläsningar. Theatrum anatomicum fick stora popularitet bland rika nederländska köpmännen. Sedan dess har kirurgens sociala status ökat avsevärt. Yrke härstammade från de medeltida barberarna som utförde skärning, rakning, dragning av tänder och andra mer eller mindre ”medicinska” procedurer. Obduktionen var en sökning efter vetenskapliga mysterier om livet, fritt från religiösa åsikter och biblisk tolkning. På specialbyggda arenor kollade man på människokroppens hemligheter. Anatomikurser var så populära att 1593 i Leiden byggdes den första permanenta anatomiska teater.

Theatrum Anatomicum vid universitet i Leida (tidigt 16oo-talet),
Samtida gravering av Willem Swanenburgh; ritning av Jan Cornelisz van Woudt


Strax efter beställde den amsterdamska gillen det första grupporträtt. Utförare var:
Aert Pietersz (1550–1612)

Aert Pietersz ”Anatomilektion enligt dr. Sebastiaen Egbertsz de Vrije” (1603)
oil on canvas,147 × 392 cm, ‘
Amsterdams Historisch Museum

På den här bilden samlas alla kirurger vid bordet och doktor Sebastiaen Egbertsz är precis på väg att börja sin undervisning. Tavlan påminner om 1500-gruppsporträtt av bröder eller  medborgare, scenen är statisk och traditionellt. Den diskreta placeringen av kadavret på bordet bekräftar 28 deltagare främsta intresse. Varje blick riktas mot betraktaren. Pieters var den första målare som påbörjades en ny tradition i den nederländska genremåleri!

Michiel Jansz. van Miereveld ”Anatomilektion enligt dr. Willem van det Meer”(1617),
oil on canvas, 144 x 198 cm, 
Gementaa Museum, Delft

Denna målning tillhör också tidigaste i sitt slag. Grupporträtt beställdes av läkarens gillet i Delft hos stadens ledande målare, Michiel van Miereveld (1567-1641). Det anges i den latinska inskriptionen på räcket att målarens äldre son, Pieter, faktiskt utförde målningen efter sin fars projekt. Inga andra tavlor av Pieter är kända, och han dog sex år efter att ha arbetat med målningen.

Nicolaes Elias Pickenoy ”Anatomilektion enligt dr. Sebastiaen Egbertsz” (1619)
oil on canvas, 135 × 186 cm,
Amsterdams Historisch Museum

Nicolaes Eliasz Pickenoy (ca.1590-ca.1655) berikade sina grupporträtt med narrativa elementär i scenen. I mitten satte han föreläsaren, Sebastiaen Egbertsz, som förklarar konstruktionen av skelettsystemet åt studenter. På den här bilden ser man tydligt ett vanitiv symbolik. Professorn genomför lektion med koncentration, skelettet påminner oss- betraktare om livligheten. Denna subtila memento mori gör scenen mycket mer intressant.

”Självporträtt av Pickenoy i 36-år ålder” (1627)
oil on canvas, 60 x 46 cm,
Louvre

Rembrandt Harmenszoon van Rijn föddes 1606 i Leiden i mjölnares familjen. Han började arbeta som en professionell porträttmålare när han var runt 25 år gammal.

Rembrandt skapade sin berömmelse genom ”Doctors Nicolaes Tulps anatomilektionen”.
Han avbildade den faktiska händelsen på sin duk. Anatomilektion som leddes av Tulp ägde rum den 31 januari 1632 på Adriaans ”het Kindt” Arinsz kropp, en brottsling dömdes för överfall och stöld.

Nicolas Tulp avbildad av Nicolaes E. Pickenoy (1633), Stedelijk Museum, Amsterdam

Grupporträtten beställdes av kirurgernas gille från Amsterdam. Kirurger är välklädda, vilket innebär deras höga status. Man som bär svart, breda kantade hatten är doktor Nicolaes Tulp (1593-1674). Han är inför sina nyfikna åhörare i färd med att demonstrera hur den muskel fungerar som han just frilagt vid obduktionen av kroppen framför sig.

Rembrandt Doktor Nicolaes Tulps anatomilektion” (1632)
oil on canvas, 169,5 x 216,5 cm
Mauritshuis, Haga

Vissa kirurger tittar upp, andra ner och andra gamla rakt ut mot oss. Detta skiljer sig mycket från det sätt som konstnärer brukade måla grupporträtt på 1600-talet när folket stod i styv symmetri med liknande positioner för att bekräfta att ingen person är viktigare än de andra.

I det övre vänstra hörnet av målningen kan vi hitta konstnärens signatur. Han har undertecknat det: Rembrandt f [ecit].

Detalj
Syftet med sådana lektion: avslöja anatomi, fysiologi eller en gudomlig mekanik?
Detalj
Detalj
Nävel i R-bokstaven! Vilken bevis på Rembrandts självförtrående.

Anatomiföreställningar ägde rum endast på vintern, eftersom sessionerna varade mellan 3- 11 dagar och endast på vintern kunde liken hållas så länge. Lektionen började alltid med att öppna magen och demonstrera tarmen. De följande dagarna öppnades bröstet för att utforska hjärtat, lungorna, och sedan öppnades huvudet – det mänskliga ledningscentret. Slutligen undersöktes senor och muskelsystem i armar och ben.

I målningen ”Dr. Tulps anatomilektion” är verkligheten förfalskad som om anatomilektionen började med en undersökning av handens senor! Rembrandt ville minska dramatik och realism. Glöm inte att det var hans första stor beställning, utan genombrott kunde det vara hans största förlust.

Rembrandt ”Dr. Deijman’s  anatomilektion” (fragment) 1656
oil on canvas,100 x 134 cm
Historisch Museum, Amsterdam


Nästan tjugofem år senare fick Rembrandt i uppdrag av gillet att göra en liknande målning med Tulps efterträdare – dr. Jan Deijmans. Detta mycket senare arbete, från 1656, tyvärr skadades allvarligt i en brand och den fullständiga scenen av en medicinsk karaktär inte överlevde. Vi kan bara se att scenen ägde rum under studien av hjärnan, som anses vara en svår operation och krävde stor kunskap och färdigheter.

Anatomiska undervisningar har naturligtvis tillkommit också söder om Alperna. De fanns framför allt i de tidigaste av de moderna universiteten. Den första anatomiska teatern byggdes 1594 vid Universiteten i Padua.

Teatrum anatomicum/ Padua

Den anatomiska teatern var vanligtvis ett rum format ungefär som en amfiteater. I centrum fanns ett bord på vilket man placerade kroppen som man skar upp (obducerade) och förevisade. Runt bordet fanns flera varv av cirkulära, elliptiska eller åttkantiga våningar (högre längre bak) med räcken, där studenter eller andra observatörer kunde stå med god utsikt över det som fanns och gjordes på obduktionsbordet.

källan-https://sv.wikipedia.org/wiki/Anatomisk_teater

Anatomiska teatern i Gustavianum uppfördes 1662–1663,
byggdes av Olof Rudbeck d.ä. för att utföra offentliga dissektioner inför betalande publik.

https://www.gustavianum.uu.se/gustavianum-ar-stangt-for-renovering/


Anatomiska teatrar var en förändring mot den etablerade ordningen, men hade också positiva moraliska läxan för folket. Deras ständigt ”memento mori” hjälpte förmodlingen till att vänja sig till döden.

Christiaan Coevershoff (1595-1659) ”Dr. Zachaeus de Jagers anatomilektion” (1640)
oil on canvas, 122 x 161 cm,
Westfries Museum, Hoorn

——– Jag fick lite huvudvärk hur många museer har Nederländer och försökte göra en kort sammanfattning. Voila!

Källor:

https://niezlasztuka.net/o-sztuce/rembrandt-lekcja-anatomii-doktora-tulpa-teatry-anatomiczne/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Doktor_Nicolaes_Tulps_anatomilektion

Konstpegel behöver din hjälp mer än någonsin. 
Jag har inte någon bidrag för att driva portalen. Utan dina donationer kommer jag inte att ha medel för publikationer. Därför är ditt stöd mycket viktigt. 
Om du gillar det här stället och gillar att läsa mina artiklar - stöd mig! 
Även en liten belopp har en stor betydelse.
Tack!
En gång
Månadsvis
Årligen

Gör en donation en gång

Gör en donation en gång i månaden

Gör en donation en gång om året

Välj ett belopp

30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr

Eller ange ett anpassat belopp

Skr

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

DoneraDonera en gång i månadenDonera en gång per år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s