ANTO CARTE (1886-1954)- en humanist från Belgien.

Anto Carte föddes den 8 december 1886 i belgiska staden Mons. Hans far var snickare och förmodligen därför tyckte Arno om berättelse om Josef från Nasaret. En ung student blev först lärling hos Francis Depooter, senare pluggade konst på akademierna i Mons, Bryssel och Paris. Han utbildade sig till figurativ målare, litograf och illustratör.

"L`effort"- "Ansträngning"(1922)

Han började måla i en symbolistisk stil, men efter den första världskriget blev han expressionistmålare. Mellan år 1911-12 fick Anto Carte stipendium till Paris, där han upptäckte för sin konstnärskap den florentinska och sienenska målarskola. Carte reste till Marocko, Spanien, USA, där träffade han en belgiskt poet- Emile Verhaeren. Han illustrerade poetens diktsamlingar och visade de på sin första officiell utställning (1917). Genombrott påbörjades.

  • 1923 ställde han upp med andra flamländska kollegor på den parisiska höstsäsongen ( http://Salon d`Automne)
  • 1924 en separat utställning i Pittsburgh (Carnegie Institute), där alla hans 60 målningar såldes!
  • 1928 bildade han en expressionistisk konstgrupp Nervia
  • 1932 undervisade dekorativ och monumental målning vid högskolor i Bryssel
  • Anto Carte dog i Ixelles, den 15 februari 1954
”Blinda musiker” (1917)
Pieta” (1918)
Den förlorade sonen” (1920)
Såningsman” (1919)
Vierge à l’enfant” (ca.1920)
Gouache

Anto Carte har en förkärlek för populära scener, genrescener, religiösa kompositioner och figurer (clowner, barn, tiggare, sjömän, mödrar och barn). Han brinner för italiensk konst och denna entusiasm visar sig inte bara i eleganta och kraftfulla linjer utan också i en känslig intimitet. Många av hans verk är badade i en symbolisk atmosfär. Människa är den största inspiration i konstnärens arbete.

Benedicte”
” Välsignelse” (1921) 115 x 127,7 cm
”The Blinds (1924)
Oil on canvas, Musée d’Art Wallon, Liège
”Le pain ”( 1921)
Oil on canvas, 110 x 120.3 cm.
La sirene”(1928)
Le Batelier et la Sirene”(1923)
Landskap vid Fiesole”( 1925)
Le clown rose” (ca.1920)
”Le clown rouge” Sotheby’s auction


Hans kompositioner är väl genomtänkta, linjerna är solida, färgerna är fasta. Han skapade sin egen, igenkännliga stil kopplad genom religiösa motiv till Nya Testamenten. Antos tavlor vibrerar av andliga mystik. Blinda musiker, enkla bonder, de alla är vackra i sin naturliga miljö. Men han moderniserar sin konst. Stilen befann sig vara på gränsen mellan symbolismen och expressionismen.

”Les mendiants”
”Tiggare” ( 1921)
Mjölnare” (1938)
”Ensamheten
Den blind och förlamad” (ca.1926-1930)
Interiör”

https://www.invaluable.com/auction-lot/anto-carte-ecole-belge-1886-1954-interieur-126-c-77f4e38837

Bouquet”

Konströrelse Nervia grundades 1928 av 42-år gammal Anto Carte, hade syfte att främja vallonsk konst, genom att stödja unga artister. Den inkluderade förutom honom åtta andra målare: Louis Buisseret, Frans Depooter, Léon Devos, Léon Navez, Pierre Paulus, Rodolphe Strebelle, Taf Wallet och Jean Winance.

Nervias konst hävdade en klassisk essens av realism, men samtidigt lyrism och intima känslor i konsten. Artister vägrade närma sig till avantgarde för varje pris, de studerade djupt andra konstnärer och uttryckte en sorts neo-humanism genom motiver från vardagens; familjeliv, betraktades med harmoni och idealism.

Le jeune pêcheur”
”Den unga fiskare”
Chemin de Croix” , tempera på kartong
Le petite harlequin” (ca.1928)
Mother and child
Vänster panel.
LES OFFRANDES”- triptyk (1923)
Höger panel.
”Grand bouquet”(1945)

En djup humanism präglades Antos Carte konst. Han dyrkade vardagliga stunder, enkla sysselsättningar och ställde viktiga frågor genom sin konst.

Vägrade han moderniseringen? Nya trender? Det är svårt att svara direkt… Det oändliga människanshistoria är det finaste vad han kände till och karakteriserar bra hans konstvärld.

https://www.youtube.com/watch?v=pl-7Knqytqc

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s