GIOVANNI BELLINI och hans verk: ”PALA di PESARO”.

Pala di Pesaro är en altartavla utförd av Giovanni Bellini (1433-1516) till San Francesco-kyrkan i Pesaro. Ordet pala kommer antagligen från italienska palese och innebär synlig, avslöjad, upptäckt.

Altarställning hade form av ett rektangulärt bord med en målning som visar Sacra Conversazione i mitten. Bellini utförde ett mönster av altartavlor vilket gällde för den typ målningar för nästa århundrade.

262 x 240 cm
Civic Museum of Palazzo MoscaPesaro

Den altartavlan är ett av Bellinis mogna verk, men det råder tvivel om dess datering och vem har varit beställare? Verket var belägen i St. Francesco kyrkan men idag kan vi beundra det på Museum Civico i detta stad. Konsthistoriker daterar tavlan mellan 1471-83 . Det finns några teoretiska tvist om detta. Jag tror att det räcker att nämna de mest förmodliga:

  • en hypotes kopplar altarstycke till bröllopsfirandet mellan Constanzo I Sforza (härskare av Pesarro) och Camilla d`Aragona i 1474.
  • religiösa dispyter som diskuteras vid epok, som den mellan franziskaner och dominikaner
  • familjens Sforza dominans på Castello di Gradara avslutades 1463 när Malatesta från Rimini erövrade det men så småningom var tvungen att överge den tillbaka. Altaret-skapande skulle därför fira fästningen.

Ett viktigt aspekt är en tidig användning av oljemålningstekniken, blåsmalt (en biprodukt i den venetianska glasindustrin från Murano) som i Venedig nådde faktiskt popularitet först efter besök Antonello da Messina i norra Europa (1475). Bellini var mycket intresserad av den nya flamländska tekniken och experimenterade för att utmana sig själv. Pala di Pesaro består av ett krönningstavla ”Pieta”, ett centralt stycke ”Jungfru Marias kröning”, två pelare med fyra helgonen på varje sidan och en predella betecknat med sju målningar.

https://click.adrecord.com?c=34582&p=419

Mittpanelen

Huvudtavla visar Jungfruns kröning, ovanligt visad på jorden snarare än i himlen. Till vänster har vi St.Peter och St.Paul och till höger – St. Hieronymus med St. Franciskus. Maria med Kristus sitter på en marmortron vars öppna rygg avslöjar ett realistiskt stenigt landskap, omgiven av en gräns som är identisk med den ursprungliga förgyllda ramen. Duvan ovanför symboliserar den Helige Ande i sällskap av keruber och serafer. Längs borta ser man Castello di Gradara och det mjukt böljande landskap från Umbrien.

Lägg märke till golvet! Marmorgolvet betonar kompositionens perspektiv och balans. Kort sagt, perspektiven här är ett mästerverk!

Pieta
Pinacoteca Vaticana
106 x 84 cm

Pietà” bryter bort från tidigare ikonografi. Här vistas Kristus kropp inte framifrån utan vilande på kanten av graven. En tjänare håller Kristus upp bakifrån, medan Nikodemus räcker en burk med salva till en knäböjande Maria Magdalena, som håller Kristus hand.

Pelare på vänster sidan framställer fyra helgon som:

  • St. Katarina av Alexandria med hennes attribut- spikförsedd trähjul
  • St. Laurentius (Lorenzo) – hans kännetecken är halster, iförd dalmatika (lång liturgisk plagg med vita ärmar)
  • St. Antonio – avbildad med Jesusbarnet och alltid med vita lilja i handen
  • Sista helgonet var San Giovanni Batista – Johannes Döpare

På högersidan av pelare träffar vi:

  • välsignade Michelina av Pesaro, Bernardino av Siena, biskop Louis av Tuluse och aposteln St. Andreas

Många av dessa heliga befordrades av franciskanerna runt denna tid under 1480-talet.

”St.Göran med drakei predellan

Predella med St.Göran och drake är på vänster sidan. Scenen är idealiserad och kraftfull dynamisk i gesten av helgonet och lite galna hästen. Landskapet är tydligt definierat, särskilt i grusbädden i bäcken där den sårade draken dras. Giovanni Bellini har inte glömt om prinsessans närvaro som ser hela den händelse.

”Omvandling av St. Paul”
”St. Hieronymus i öknen”
Kristi födelse” utspelar sig i den umbriska landskapet
St. Franciscus får stygmater”
”Korsfästelsen av St. Peter”
St. Terentianus” militär-helgon, skyddare av Pesaro

Valet av de heliga är inte slumpmässigt: Franciskus var kopplad till den franciskanska ordern. San Giorgio var ett berömt motiv populärt också under renässansen. San Terenzio har varit beskyddaren av Pesaro, här avbildad som en forntida romersk soldat. Imponerande, men med hjälp av ikonografiska framställningar berömde Bellini familjens Sforza civil och militär makt!

Den stämningsfulla läge och harmonisk komposition, användning av olja (färg och glans) allt detta var anledningen till Bellini`s förtjänande titel- pittore ufficiale della Serenissima.

https://click.adrecord.com?c=34582&p=419

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s