CASPAR WOLF (1735-83)-en pionjär i Alperna

Der Untere Grindelwaldgletscher mit Lütschine und dem Mettenberg”,
oil on canvas (1774)
Kunst Museum, Winterthur

Caspar Wolf (1735-1783) föddes i schweiziska Muri i kanton Aargau. Han var mest känd för sina dramatiska målningar av Alperna. Den europeiska konsthistorien uppmärksammar honom som en viktig representant för den nya eran mellan upplysningen och romantiken.

Caspar Wolf påverkades starkt av romantiska dikter och en tysk rörelse Sturm und Drang. Först arbetade han i Augsburg, München, Passau som dekorationsmålare. År 1774 flyttade han till Bern. Wolfs genombrott kom så småningom när han fick uppdrag från förläggaren Abraham Wagner. Wagner letade efter en konstnär för att illustrera sitt encyklopediska verk om det schweiziska landskapet. Han anställde också en naturforskare, Jakob Wyttenbach (1748-1830) .

Mellan 1773-77 gjorde dem tre männen sex omfattande utflykter till både tillgängliga och svåra platser i de höga Alperna. Förutom illustrationer skapade Wolf runt 170 målningar. Han avbildade mest glaciärer, grottor, vattenfall och laviner. Vackra framställningar och farliga, särskilt när vi vet att Caspar Wolf klättrade i berg med sina vänner.

Mellan 1780-1781 arbetade han och botade på grund av njurproblem i Spa, Köln, Aachen och i Bensbergs slott nära Düsseldorf. När han återhämtade sig, reste han till Paris och Schwetzingen. Wolf dog i nödläge på ett sjukhus i Heidelberg.

”Panorama des Grindelwaldtales mit Wetterhorn, Mettenberg und Eiger” (1774),
86 x 226 cm, Kunsthaus Zürich
The Lauter-Aar-Glacier with the rock named ”Stone Table” in front” (1776)
Kunstmuseum Basel
Glacier in Berner Oberland ”
Alpine Kunstmuseum in Hofburg

Före Wolf fanns skildringar av Alperna i formen av rent dokumentär vedutmålning. Wolfs betydelsefulla innovation var idealiseringen av det alpina landskapet genom ovanliga perspektiv, samt genom dramatisk belysning. Caspar Wolfs lilla figurer står ofta i tydlig kontrast till den vidsträckta bergslandskapet.

I en vy från Muntigalm skildrar Wolf ett svepande panorama över en grön platå prickad med granträd, små figurer och fjällstugor. Tydlighet och precision förutser Caspar David Friedrichs måleri, där en ensam figur ofta mediterar över ett vidsträckt landskap.

Muntigalm über den See- Bergsee(ca.1778)
oil on canvas, 54 x 76 cm,
Sotheby`s

För att måla den tavlan från toppen, Wolf och hans kompanjon klättrade tidigt på morgonen, 2077 m.ö.h. När de anlände till middagstid, började konstnären skapa teckningar och oljeskisser på plats, från vilka han gjorde sina målningar i ateljé. Han transporterade sedan dukavtrycken tillbaka till platsen för att kontrollera detaljer!

Wolf reproducerade topografin så exakt som möjligt och därför blev han en pionjär för alpinmålning. Sina verk iscensatte han som ett storslagen naturskådespel.

Vid den tiden fanns det redan de första turisterna som vandrade i Alperna, så att förläggaren Wagner kunde anta att det fanns ett ökat intresse.

https://click.adrecord.com?c=34582&p=1065


”Ideale Hochgebirgslandschaft
” ( 1774–1777)

Mjuka och strukturerade penseldrag, gröna dalar, vita klippor, romantiska grottor – allt detta avslöjar en sensuell skönhet. Samtidigt talas om Wolfs tillgivenhet på landskapet och hans mänskligheten. Eftersom vandrade han i den klara alpina luften, kännde Caspar Wolf att scener före honom var ett riktigt gudomlig konstverk.

Vandrarhem Bad Weissenberg
Brücke über die Dala-schlucht bei Leukerbad (Bergsicht),”
(1775)
” Der Geltenschuss im Lauenental mit Schneebrücke” (1778),
oil on canvas, 82 x 54 cm, Kunst Museum Winthertur
Brücke über die Dala-schlucht bei Leukerbad (Talsicht)”,
(1775)
Gewitter und Blitzschlag am unteren Grindelwaldgletscher
82 x 54 cm
”Die Drachenhöhle bei Stans”(1775)
Aquarell und Gouache auf Papier
Aargauer Kunstmuseum

Wolf vandrade mycket, Alperna var hans andliga hem, glaciärer, grottor, dalar och toppar.

Caspar Wolfs konstnärskap förmedlar så vackra känslor, visar skönheten i bergen, deras storhet. Det spelar ingen roll om han avbildar ensam människan eller grupp, en glid och landskapet skulle svälja dem!

Caspar Wolf Museum ligger i Muri-klostret och påstår sig vara den största permanenta utställningen av konstnärens verk. Ytterligare omfattande grupper av verk kan ses i Aargauer Kunsthaus och i museet Oskar Reinhart i Winterthur. Kunsthaus Zürich och Kunstmuseum Sion visar också enskilda utställningar av konstnären.

”Kloster Muri, Caspar Wolfs-Kabinett”

En gång
Månadsvis
Årligen

Gör en donation en gång

Gör en donation en gång i månaden

Gör en donation en gång om året

Välj ett belopp

30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr

Eller ange ett anpassat belopp

Skr

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

DoneraDonera en gång i månadenDonera en gång per år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s