Georges de La Tour (1593-1652) i flammans varma ljus.

Georges de La Tour föddes den 14 mars 1593 i Vic-sur- Seille (Lorraine). Han var en fransk barockmålare bortglömd i nästan 300 år, varefter hans måleri återupptäcktes på nytt under 1900-talet.

La Tours verk kännetecknas av en användning av chiaroscuro. Ljus och skugga kontrasterar stark. Ibland är stearinljus den enda ljuskällan i skymnings- mörkret…Tavlorna har en fantastisk stämning och andlighet.

"Körkille" (ca.1645)
olja på duk, 66,5 x 50 cm
Leicester Museum and Art Gallery

Bakgrunden och första beställningar

Man vet inte så mycket om konstnärens liv. Som många artister på den tiden reste George de La Tour till Italien och förmodligen till Nederländerna. Hans stil indikerar att han kände till Caravaggios stora verk och hans nederländska efterföljare (bl.a. Hendrick Terbrugghen).

24- år gammal gifte han sig med Diana Le Nerf, dotter till en tjänsteman av adligt ursprung. Några år senare bosatte han sig i hennes hemstad Lunéville, där han tack vare goda kontakter utvecklade sin karriär. Olyckor tycktes passera honom tills pesten kom som drabbade Lorraine. Först dog hans fru i januari 1652, sedan två av parets tre barn, och två veckor senare han själv…

Lorrainemästarens verk kan delas in i två tydligt olika grupper: dagsscener, som innehåller starka kontraster av ljus och skugga, och nokturner med en enda ljuskälla . Ämnet för den första gruppen är relativt skiftande: porträtt av fattiga och äldre, bilder av helgon. Den andra gruppen omfattar huvudsakligen religiösa teman.

Vilken typ av människa och konstnären var han? Utifrån hans verk framträder en man med rak natur som värderar ärlighet och moral mest. Låt oss titta närmare på Georges La Tours målningar!

Spåkvinna” (1630)
olja på duk, 102 x 123 cm
Metropolitan Museum, New York
Detalj med ung kvinna – tjuvar och hennes koncentrerad ansikte. Mästerverk!

”Spåkvinna” hör till populära ämnen i norra Europa. Det är mycket narrativt verk, vi kan observera de upptagna händerna och ögonen som fokuserar på sitt arbete. Vi vet inte vad den gamla zigenaren sa och läste från den unge manens hand. En fransk titel ”La Diseuse de bonne aventure” antyder att profetissan förutsäger en god framtid. Medan zigenaren tar den unges uppmärksamhet, försöker tre vackra kvinnor råna honom. Motivet är lånat från Caravaggio och har en tydligt moraliserande karaktär.

Falskspelare med Ass-Karo” (ca.1635-40)
olja på duk,106 x 146 cm
Louvre

Här sitter spelare klädda enligt 1700-talets franska mode, två män och en kurtisan. Bredvid damen står hennes tjänstflicka, vars ansikte delvis är i skugga. Scenen handlar om konspiration mellan de tre personerna. La Tour avbildar hur falskspelare vinner spelet till sin fördel.

Version med Ass- Trefl” (1630-34)
olja på duk, 97,8 x 156 cm
Kimbell Art Museum, Fort Worth

Georges de La Tours favorit-ämne var scener från Nya Testamentet. Han accepterade kyrkans och religiösa samfunds beställningar. Ingen konstighet att artisten blev uppskattad av hertigen av Lothringen, den franska kungen Ludvik XIV och rika medborgare. Han hade det bra ekonomiskt.

Nokturner

Medan genrescener kännetecknas av starkt ljus, är religiösa scener mystiska, och de flesta äger rum under natten (så kallade ”nattmålningar”). Konsthistoriker hävdar att La Tours stil ändrades under det pågående 30-åriga kriget. Lothringen genomgick kriget särskilt smärtsamt. Regionen ligger på gränsen till de båda fientliga sidorna. Den westfaliska freden (1648) avslutade konflikten men landet var i ruiner.

Kanske målade Georges La Tour därför mest nattscener? Han förenklade sin stil genom statiska och geometriska kompositioner. Den dominerande stämningen är: allvarsamhet och koncentration.

”Josef med Jesusbarnet i timmermansverkstaden (ca.1645)
olja på duk, 137 x 101 cm
Louvre

Den gamle Josef arbetar i sin verkstad. Framför honom sitter en pojke som håller ett ljus. Han ser på sin far med självförtroende och nyfikenhet. Det känns som ovillkorlig kärlek till sonen. En ängels ansikte, ömheten bekräftar barnens gudomlighet! Icke desto mindre är detta ett ovanligt motiv. Det är inte särskilt ofta som Josef påträffas i bildkonsten med sin son. Oftare är det Maria och Jesus.

”Nyfött barn” (ca.1645-48)
olja på duk, 91 x 76 cm
Musee des Beaux-Arts, Rennes

Denna olja på duk föreställer Jesus födelse: Jungfru Maria är i sällskap med Sankt Anna som tänder scenen med ljus.
En perfekt exempel på chiaroscuro, religiösa symboler raderas för att skapa en scen av universell betydelse: allt för att fira mysteriet med ett barns födelse!
En vacker detalj

Den här tavlan markerar början på La Tours sista fas. ”Tillbedjan av herdar” är ett av de mest målade ämnena i västerländsk konst, men La Tour är unik i sin realistiska interpretation. Målningen beställdes antagligen av Lunéville- medborgarna som en hyllning till den nya guvernören, Maruiq de la Fert. Under många år glömdes det, och återupptäcktes i Amsterdam. 1926 köptes tavlan av Louvre-museet.

”Tillbedjan av herdarna” (ca.1643)
olja på duk, 107 x 131 cm
Louvre

Musiker och folkscener


Folkmusikens scener föreställde gatuspelmän och innehöll vevlira-instrument som var typiska för denna typ av musik. Tillskrivningen till Georges de La Tour är tveksam. Men det här arbetet har samma pittoreska, robusta karaktär som den kända Sankt Hieronymus i Stockholm, och det är målade från en mycket liknande modell.

Hurdy-gurdy player”/”Vevliran spelare” (ca.1620-25)
olja på duk, 162 x 105 cm
Musee d`Artes, Nantes

”Hurdy- Gurdy spelare med ett band” (ca.1640)
olja på duk, 84 x 61 cm
Prado, Madrid
”Hurdy-gurdy spelare med en hund” ( ca.1622)
Musée du Mont-de-Piété de Bergues
Bråk mellan musiker”(ca.1625-30)
olja på duk, 94 x 104 cm
J.Paul Getty Museum

Apostlarna är ”vanliga” människor

Albi-apostlar” är en serie målningar av Kristus och framställer de tolv apostlarna, varav några bevaras på Musée Toulouse-Lautrec i Albi. Kompositionerna förstärks genom användningen av klärobskyr, alla målningar har den dystra stämning, som är karaktäristisk för serien, men bryts ofta av färgen (röda eller gula).

(Albi) Saint Jacques le Mineur (1620)
olja på duk, 66 x 54 c
m
Sankt Thomas” (1620)
olja på duk, 62 x 54 cm
”Sankt Juda
olja på duk, 62 x 51 cm
St. Andreas”
olja på duk, 62 x 50,5 cm
privat kollektion, Schweiz
Försäljningen uppgick till 45,3 miljoner pund (541 miljoner kronor)!
”Sankt Filip”
olja pä duk, 63 x 52 cm
privat kollektio
n

”Sankt Hieronymus”

Den helige kyrkofadern gjorde den första översättningen av Bibeln till latin (Vulgata). Han var pionjär genom utvecklandet av munkväsendet i västerlandet. Ikonografisk är han ofta avbilda som eremit eller som teolog (kyrkolärare).

St. Hieronymus läser ett brev”(ca.1627-29),
olja på duk, 79 x 65 cm
Prado
museet
Den helige Hieronymus botgöring” ( 1630-35)
olja på duk, 157 x 100 cm
Musée de Grenob
le
”Den helige Hieronymus bortgöring”(ca.1640)
olja på duk,153 x 109 cm
Nationalmuseum, Stockholm

Den uppslagna Bibeln, repet, dödskallen och korset i Hieronymus hand förstärker scenens andliga stämning.

Maria Magdalena

”Maria Magdalena” är det mest kända verket av Georges de La Tour. Målningarna föreställer Maria Magdalena, en följeslagare till Kristus, som bytte ut sin tidigare världsliga livsstil mot ett liv i bot och kontemplation. Hon tittar in i det levande ljuset och håller sin hand på en mänsklig skalle. Ljuset är en metafor för hopp, spegeln, pärlorna på bordet och på golvet symboliserar lyx som hon har kastat åt sidan. Den kvinnliga figuren, förlorad i sina egna tankar, är spännande. Hela hennes kropp är mjuk och varm. Enligt La Tour är Maria Magdalena en vacker, mogen kvinna.

”Den tvingande Magdalena” (ca.1638-43)
olja på duk, 133 x 102 cm
Metropolitan Museum of Art, NY

”Magdalena med den rykande lågan”(1640-45)
olja på duk, 156 x 122 cm
Louvre version

På tavlan ”Sankt Josefs dröm” skildrade La Tour det ögonblick när ärkeängeln Gabriel förmedlar ett budskap (flykten till Egypten) till den sovande Josef.

”Sankt Josefs dröm” (ca.1640)
olja på duk, 93 x 81 cm
Musee des Beaux-Arts, Nantes

Josef verkar vara trött, som om han försöker förstå varför Gud lägger en sådan börda på honom. Gabriel (den lilla flickan) ställer inga frågor, ger ingen order. Han rör vid Josefs hand och gör en meningsfull gest som senare kommer att förändra världens historia. På den tavlan skapar La Tour hela sitt mikrokosmos. En utsökt stillhet, naturalism bekräftar bara hans höga position.

Den helige Sebastian -skyddare mot sjukdomar och Sankt Job hånad av sin hustru

Tron på att Sankt Sebastian var ett försvar mot pesten var ett medeltida tillskott. Den helige Sebastians-lik vårdas av änkan Irene och hennes piga. Hon visas antingen när hon tar ner en medvetslös Sebastian från trädet eller stolpen som han är bunden till och Irene drar ut en av pilarna. Scenerna utspelar sig i mörker, i en av Roms katakomber,

Sankta Irene med den sårade Sankt Sebastian” (ca. 1646)
olja på duk,160 x 129 cm
Louvren
En tidigare version från ca. 1635-40
olja på duk, 160 x 129 cm, Gemäldegalerie, Berlin

Den här tavlan visar en scen från Gamla testamentet där Job, en gång en rik och inflytelserik man som på kort tid förlorade sina barn, sina ägodelar och sin hälsa, men inte sin fromhet. Hustru i en röd klänning som faller till marken, står dominerande över honom. Hennes kroppsspråk visar att hon hånar den attityd som hennes man håller fast vid… och detta läser man direkt från bildscenen!

”Job hånad av sin fru” (okänt datum närmare 1650-talet)
olja på duk, 145 x 97 cm
Musée départemental d’art ancien et contemporain, Épinal

Det sista men inte minsta verket

Verket beställdes av Henri de La Ferté-Senneterre, guvernör i Lorraine- en av de viktigaste samlarna av La Tours verk. Spelsoldaterna kastar lott om Jesu kläder, men på höger sidan ser vi Sankt Peter och det är han med ljuset som fullständigt dominerar scenen.

Sankt Peters förnekelse” (1650)
olja på duk, 160 x 120 cm,
Nantes Museum of Arts
Jungfrus utbildning (ca.1650)
olja på duk, 83 x 100 cm
Frick Collection
Dice-spelare ”(ca. 1651)
olja på duk, 92,5 x 130 cm
Preston Hall Museum, Stockton-on-Tees, Storbritanien

Även om Georges de La Tour var en imponerande figur i den franska konstens historia, bleknade minnet av honom med tiden. Några av tavlorna tillskrivs andra konstnärer. Han signerade inte sina verk, fast han åtnjöt prestige och en hög position. Kung Ludvig XIII ägde ett av hans arbeten och det verkar som om hans mäktige minister Richelieu också var i besittning av några målningar. Men konsthistorien har sina mysterier som är outgrundliga för förnuftet. 1915 grävde tyska historiker upp de La Tours verk.

Sedan dess har den begåvad franske konstnären fängslat publiken och håller på att återupptäckas successivt.

Konstpegel behöver din hjälp kära läsare! 
Jag har inte någon bidrag för att driva portalen. Utan dina donationer kommer jag inte att ha medel för publikationer. 
Om du gillar det här stället och gillar att läsa mina artiklar - stöd mig. 
Även en liten belopp har en stor betydelse.
Tack!

En gång
Månadsvis
Årligen

Gör en donation en gång

Gör en donation en gång i månaden

Gör en donation en gång om året

Välj ett belopp

30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr

Eller ange ett anpassat belopp

Skr

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

DoneraDonera en gång i månadenDonera en gång per år
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s