En spansk resa med Erasmus projekt.

León / Madrid

15.05. – 21.05.2022

avgång ERASMUS + ARTIST

Hur var det? Bäst!

Konstspegel hade en ära att genomföra projektet tillsammans med skolor och kulturella institut från Turkiet, Kroatien, Polen, Italien och Spanien. 33 elever och 8 lärare har blivit bjudna av en delegation från skolan Colegio Carmelitas Nuestra Señora del Carmen – Fundación Vedruna Educación från León. Under en hela veckan utvecklade vi konstnärliga workshops ledda av våra spanska lärare och vänner.

Vad som hände?

Det var pappersmaché-workshops och ritlektioner, både teoretiska och praktiska. Vi fick också möjlighet att delta i afrikansk dans och yogaklasser. Dessutom skapades två väggmålningar: en på väggen på innergården till skolan Colegio Carmelitas Nuestra Señora del Carmen i León, den andra på väggen på Paseo de Papalaguinda vid floden Bernesga.

Alla kunde upptäcka sig själva där eller gå vilse bara för att återupptäcka sig själva! Atmosfären i den kastilianska León bidrog inte bara till perfekt integration under workshoppen, utan tillät också fantastiska oändliga promenader och lärande om stadens historia efter det ordinarie programmets slut.

Vad har vi lärt oss?

Att det var här det spanska (kastilianska) språket föddes, som vi känner det idag, och att det är kastilianerna som talar språket mest oklanderligt av alla spanska regioner. Studenter från andra länder som vi har träffat säger att det är därför Kastilien oftast väljs ut som en plats för att lära sig spanska.

León är huvudstad i provinsen med samma namn, belägen i nordvästra Spanien. Ordet kommer från latinets Legio Septima Gemina, vilket betyder namnet på en av de romerska legionerna som är krediterade med att grunda León.

En viktig accent här är också det faktum att staden León ligger på den historiska pilgrimsleden till Santiago de Compostela, bevis är speciella fotspår i formen av musselskalet på gatorna gör att resenärer kan hitta rätt ledtråd.

Det viktigaste monumentet här är den gotiska katedralen Santa María de Regla de León, byggd på 1200-1400-talet, på platsen för de tidigare romerska baden. Inuti dras uppmärksamheten till enorma målade glasfönster – anses vara en av de största samlingarna av medeltida målat glas i världen, samt en barockfasad, skyhöga valv och rosettfönstret. Ett annat mirakel är den romanska Basilica de San Isidoro med relikerna från heliga Isidor av Sevilla, uppförd på 1000-talet på platsen för ett tidigare tempel tillägnat Johannes Döparen. Sedan kan vi besöka renässansens Convento de San Marcos, där idag det mesta är ombyggt till ett femstjärnigt hotell, perfekt integrerat i platsens historia. En arkitektonisk bit från en annan tid är Casa De Botines, vars upphovsman är ingen mindre än Antoni Gaudí själv. Han ritade byggnaden åren 1891-1892 där man ser hans förmodernistiska tendenser som han var förtjust i.

Domkyrka i Leon

Basilika di San Isidoro
Casa de los Botines (1891-92)

Vi ägnade kvällarna mest åt promenader och middagar i distriktet Barrio Humedo. Vad landade på våra tallrikar? Läckra tapas, naturligtvis, croquetas (kroketter) i len ost, tortilla española eller omelett med många smaker – att välja mellan, vegetarisk pesto gjord av tomater, paprika, zucchini, lök, vitlök och olivolja, eller paella eller fidueà – där istället för ris serveras fin pasta. Men Barrio Humedo är inte bara platsen med flest pubar och restauranger (det finns tydligen över 150). Det är också ett område där vi gick vilse och befann oss gång på gång i mängden av små, smala gator omgivna av romerska murar i sin ursprungliga form. Det här var riktig resa i tiden!

Madrid, som vi nådde den 19 maj, välkomnade oss med oändlig sol och en temperatur på 36 grader, men det hindrade oss inte från att släppa allt, genast hoppa i shorts och springa så fort vi kunde till Museo del Prado.

Prado – drömmen för alla som älskar konst. Prado, hem för världens största samling av klassiskt måleri. Prado, det vill säga över 5000 verk, 100 rum, 3 våningar. Prado med sin oanständiga rikedom av måleri och skulptur, från Bosch, Caravaggio, El Greco, till Titian, från Rubens till Velazquez och Raphael Santi. Den sjunde himlen för konstkännare. Så mycket har betyd för oss.

Nästa dag ägnades också åt våra irrfärder. Så köpte vi först turrón i alla befintliga varianter och violgodis, och sedan såg vi Plaza Mayor, ett torg omgivet av trevånings hyreshus och ett vittnesmål om kungars kröning eller en avrättningar.

Palazio Real är i sin tur det officiella sätet för kungen av Spanien, även om det för närvarande har en mer representativ funktion. Det manifesterar både barock utanför och rokoko och klassicism inuti. Även här, direkt efter besöket i palatset, kan man hämta andan i den lilla parken Jardines de Sabatini, full av prydligt trimmade träd och buskar, samt skulpturer och behagligt mumlande stora och små fontäner runt om.

Tänk om man vill se hela Madrid från ovan?

Det är värt att gå till Templo de Debod, som donerades till Spanien av Egypten. Och det är från den närliggande Parque de la Montaña, på sluttningen ovanför floden Manzanares, som det finns utsikt över Madrid, huvudstaden och den största spanska staden som ligger i de kastilianska högländerna vid foten av Sierra de Guadarrama, en bergskedja från eocentiden, vilken är bevuxen med ek och tallar. Det är här handlingen i Hemingways roman ”Klockan klämtar för dig” utspelar sig.

Det finns olika teorier om ursprunget till namnet på staden Madrid. Vi gillar den om björnar som finns i de omgivande skogarna och som äter vilda jordgubbsträd (spanska: madroño), för den här historien är inte bara vacker, utan också den mest adekvata för platsen för dessa djur finns på Madrids vapensköld. En sådan björn som äter frukt direkt från madroño kan ses i all sin glans på Puerta del Sol, i hjärtat av staden. Även här finns nollpunkten från vilken avstånden från Madrid till andra spanska städer mäts.

Och om någon fortfarande har lite tur och tid? Man får inte glömma Casa Suecia (Svenska huset), Chocolateria San Gines – en chokladplats öppen 24 timmar om dygnet i över 120 år (en hit på platsen – choklad con churros). Och Villa-Rosa förstås – ja, det var här Pedro Almodóvar filmade sin ”Höga klackar”. Och det är knappast förvånande, för platsen med dess stilistiska cocktail, från klassisk konst till söt kitsch, är helt enkelt fängslande.

Sammanfattningsvis: behovet av att umgås med konsten och känna den med hela själen har uppfyllts till hundra procent. Resan har också blivit en inspiration och en stark stimulans att ha i minnet till nästa resa och det blir Gliwice den 24.09. – 30.09. 2022.

Vi väntar redan på detta konstnärliga äventyr!

ERASMUS + ARTIST

Tekst och foto i bildspel: Hanna Halek

Översättare: Karl Bure Berglund

Deltagare från Sverige: Hanna Halek, Karl Bure Berglund

https://twitter.com/search?q=A.R.T.I.S.T(%40ARTIST_ERASMUS)&src=typeahead_click&f=image

https://www.facebook.com/Artist-Erasmus-108084038264027

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s