Porträttgalleri: Jean-Étienne Liotard.

Madame Adélaïde costumed à la turque
”Woman on a Sofa Reading” (1753)
oil on canvas
50 x 56 cm, Uffizi

Jean Etienne-Liotard (1702-89) var en schweizisk pastell och miniatyrmålare. Han gick i lära hos Daniel Gardelle (1679-1753) i Genève och från 1723 hos Jean-Baptiste Massé (1687-1767) i Paris. Etienne-Liotard hade besökt alla de stora städerna i Europa och hade målat porträtt av påven Clemens XIII och kejsarinnan Maria Teresa.

Han tillbringade fem år i Konstantinopel (1738-1743) med Lord Duncannon. Efter återkomsten till Paris fortsatte han att bära turkiska plagg, som gav honom smeknamnet ”turkisk målare” (”peintre turc”) och skapade publicitet i hela Europa. Etienne-Liotard målade ett flertal porträtt av sig själv i denna klädsel.

Porträttgalleri idag föreställer en fransk prinsessa Marie-Adelaide (1732-1800), den tredje dottern till Louis XV och drottning Marie Leszczynska. Hon växte upp i Versailles och fick en bra utbildning. När prinsessa avbildats av Jean-Etienne är hon 21-år gammal. Den turkiska kostymen var säkert ett förslag från konstnären. Marie-Adelaide verkar vara avslappnad, hon poserar faktiskt inte… Trots sin höga position ville hon vara så ”naturellement” som möjligt.

Det som är fascinerande med detta verk är förhållandet till oss, betraktare. Vi får en diskret titt på det privata rummet. En ung kvinna i turkisk dräkt sitter i soffan. Hon är totalt involverad i läsningen av sin bok. Kvinnans fängslande uttryck är fantastiskt, liksom hennes blommiga broderade kostym och huvudbonad (tarbush eller fez). Vi borde uppskatta detta imaginära ögonblick i tiden, där konstnären inte ville störa scenen.

Self-Portrait” (1744)
Pastel on paper, 61 x 49 cm
Galleria degli Uffizi, Florence
”Self Portrait in Turkish Costume” (1746)
pastell 60,5 x 46,5 cm
Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden
Det heltäckande skägget konstnären bar när han återvände från Turkiet var en betydande excentricitet under europeisk rokoko!

Jean-Etienne Liotard var 54 när han gifte sig med den 29-åriga Marie Fargues. Detta porträtt av sin fru som han gjorde strax efter bröllopet, är en av hans bästa pasteller. Frun är också stiliserad enligt det turkiska modet, hon är naturlig och subtil.

”Marie Fargues” ( 1756-58)
pastel on two pieces of vellum, 103.8 x 79.8c
m
Rijksmuseum, Amsterdam

Etienne-Liotard var ett barn av sin epok. Upplysningen såg han själv som spridning av vetenskap och befriande tankar. Människorna i hans målningar är nyfikna, öppensinnade. Kvinnorna poserar avslappnade och besjälade.

Strax kommer det förändras mycket på det franska hovet. Det nya kungliga paret, Louis XVI och Marie Antoinette skriver ny historia. Den franska revolutionen innebär slutet på en värld. Paradoxalt nog är att aldrig mer kommer artisten så nära den kungliga personen, att avbilda henne i intimitet med bok i handen…

Källor:

https://www.royalacademy.org.uk/exhibition/jean-etienne-liotard

https://theculturetrip.com/europe/united-kingdom/articles/the-12-best-artworks-by-jean-etienne-liotard/

https://www.metmuseum.org/art/collection/search/438120

https://www.theguardian.com/artanddesign/2015/oct/20/jean-etienne-liotard-review-royal-academy-of-arts

En gång
Månadsvis
Årligen

Gör en donation en gång

Gör en donation en gång i månaden

Gör en donation en gång om året

Välj ett belopp

30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr

Eller ange ett anpassat belopp

Skr

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

DoneraDonera en gång i månadenDonera en gång per år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s