Porträttgalleri: Parmigianino – ”Antea”

Porträtt av en ung dam” eller ”Antea”, oil on canvas, 135 x 88 cm,
Museo di Capodimonte, Neapel

Parmigianino (egentligen Girolamo Francesco Maria Mazzola) föddes den 11 januari 1503 i Parma. Han representerade manieristisk stil, var aktiv i Florens, Rom, Bologna och Parma. Hans underbara och individuella talang har alltid erkänts, men karriären stördes av krig (”sacco di Roma” 1527), och avslutades snabbt med hans död 1540.

Detalj med pälsstola

Parmigianino utförde porträttet av den unga damen mellan 1524-27. Namnet ”Antea” är en fiktion, kvinnans identitet är fortfarande okänd, men kommer utan tvekan att hålla fast. De obesvarade frågorna kring henne har fascinerat konsthistoriker i århundraden. Många har försökt lösa hennes mysterier genom att sammanställa olika teorier, allt från det bisarra till det förutsägbara.

Damen är klädd mycket lyxigt. Garderoben innehåller många lager: en guldblus, ett vitt förkläde, en invecklad satinklänning, en pälsstola och handskar. Detta kompletteras med fina smycken: örhängen, en huvudbrosch och i hennes högra hand en gyllene kedja. Kläderna kan vara typiska för de överdådiga gåvor som en älskare skulle ha gett till sin älskarinna eller en klient till sin kurtisan. Det sätt som Antea rör vid halsbandet verkar också leda till en koppling mellan hennes juveler och lust eller sexualitet. Hennes ungdom tyder på att hon fortfarande var ogift.

Kurtisan?

Enligt Benvenuto Cellinis självbiografi tillhörde Anteas namn en populär kurtisan i Rom. Cellini var jämnårig med Parmigianino, han skrev sina memoarer under 1558- 62 och säkert träffade han någon Antea. Är det hon som porträtterades? Har Parmigianino träffat henne under sin vistelse (1524-27) i Rom?

Anteas gula klänning skulle stödja denna teori eftersom det var en färg som prostituerade ofta tvingades bära i italienska städer för att skilja dem från andra damer. Det blev dock senare en moderiktig färg för rika kvinnor.

Dotter?

Den unga damens skönhet gav upphov till många spekulationer om att hon var romantiskt kopplad till konstnären. Denna tillskrivning har senare ifrågasatts. Studier av kvinnans kläder, en sofistikerad blandning av lyxiga och populära element, ledde till hypotesen att hon möjligen kunde vara en dotter till Parmigianino. Problemet är att det inte finns några källor som kan bekräfta denna teori.

Modell?

Det finns också ett annat antagande. Vissa konsthistoriker hävdade att det finns en slående likhet mellan Antea och en ängel skildrad i den kända målningen ”Madonna med den långa halsen”, vilket tyder på att den unga kvinnan kunde ha varit en studio modell! Det skulle innebära att Parmigianino utförde henne lite senare, efter sin återkomst till Parma i 1534.

”Madonnan med den långa halsen” (1534), oil on canvas, 216 x 135 cm, Uffizi
I mitten står kanske samma modell som Antea.

Antea” har fascinerat konstvärlden och anses av många vara ett av de finaste exemplen på italienska kvinnliga porträtt. Förmodligen är hon det mest förtrollande och mystiska porträttet efter Mona Lisa.

Liksom Mona Lisa har Antea samma, nästan hårda ögonkontakt med betraktaren och hon verkar också gåtfull och ouppnåelig.

Målningen är ett exempel på manierismen. Kvinnans lilla, ungdomliga huvud ligger på en omöjligt stor, kurvig, kvinnlig kropp och hennes axlar är för breda. Trots sådana anomalier, dominerar hennes närvaro fortfarande bilden och hennes kraftfulla skönhet lyser igenom!

Den sista teorin
Det var ofta vanligt att rika familjer beställde ett ”presentationsporträtt” av sin dotter för att hjälpa till att förhandla om en äktenskapspartner. Det skulle dock vara ovanligt att ett sådant porträtt visade sensualitet. Istället skulle flickans dygd och oskuld ha framhävts.

Parmigianino var en begåvad porträttmålare. Han hade lätt att förmedla känslor hos avbildade personer. Vem var den unga damen? Tyvärr, hemligheten kommer inte att avslöjas. Vi kan njuta av tavlan i Museo di Capodimonte och fantisera om modellens identitet.

Källor:

http://www.museocapodimonte.beniculturali.it/correggio-parmigianino-capodimonte/

En gång
Månadsvis
Årligen

Gör en donation en gång

Gör en donation en gång i månaden, att stödja Konstspegel.
Tack! Thanks!

Gör en donation en gång om året

Välj ett belopp

30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr

Eller ange ett anpassat belopp

Skr

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

Donera en gång i månadenDonera en gång i månadenDonera en gång i månaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s