Resa till Gliwice. Erasmus program.

Artist Erasmus +:s (25.09- 2.10) nästa resa var helt annorlunda än den förra soldränkta resan till Leon och Madrid.
Den här gången möttes vi av en vacker höst, med mild sol och regn. Gula lönnlöv lätt fallande till marken och intensivt gröna havtornsbuskar. Vi landade i den södra delen av Polen, och centrum för vår expedition var Gliwice, Övre Schlesien – en region med rik historia, en egen schlesisk dialekt och med en egen hymn:

Gliwice har länge delat sin historia med olika länder (Polen, Preussen) och med många nationaliteter (polacker, schlesier, tyskar), vilket är anledningen till att de är olika, arkitektoniskt och kulturellt. I Gliwice fanns vårt eklektiska hotell med hänvisning till den nordeuropeiska renässansen, mannerism och barock, vars historia går tillbaka till 1896, modern Art High School, där alla våra workshops ägde rum.

Det blev också promenader runt staden där man beundrade flera fontäner, till exempel den nästan 100 år gamla ”Fontän med tre fauner”, vanligen kallad Djävulen. Man kunde också se #RadiostacjaGliwice, det högsta sändnings tornet av trä i världen (111 meter), byggt före andra världskriget.

Hans Dammann ”Fontän med tre fauner”(1928)

Schlesiens vojvodskap är också ett område rikt på naturskatter. Här bryts kol, blymalm, zinkmalm och en gång i tiden även silver. Vi hade möjlighet att dra nytta av denna historia och besöka den historiska silvergruvan och den Svarta öringen i Tarnowskie Góry – en njutning för älskare av underjorden.

Vi var också i #Wroclaw, där vi, förutom det klassiska strövandet runt i staden i fotspåren av de wrocławska-dvärgarna, också hade en chans att besöka den unika japanska trädgården, där så många som 200 arter av träd växer. Allt skapades i perfekt ordning, där till och med karpar koi som simmar i en damm är typiskt representativt som symboler för japansk lycka och mod.

Den japanska trädgården i Wroclaw grundades 1909-13

Vi lyckades också hinna med då Körernas natt äger rum i Gliwice och vi hade chans att ansluta oss till denna festivals motto, som är: ”Musiken för alla”. Och det var sant – vem som helst kunde vara en del av sångglädjen!

Och den bästa hamburgaren i stan? Den hittades i restaurangen #SkrzydlatyByk och var gjord av rödbetor, vilket vi vill tacka dess uppfinnare för!

☺

Efter den kulinariska linjen är det värt att hylla rätterna på #Diamenthotel – välsmakande och brett utbud, inklusive typiska polska rätter som inlagda svampar, lokala aromatiska ost- och potatispannkakor, rödkål och Schlesien dumplings.

Alldeles intill hotellet ligger #GliwiceArtHighSchool.

Det hände där! Det var förgyllnings verkstäder, skapande av smycken, nyckelringar och vad man nu drömmer om. Det fanns lektioner i pyrografi, vilket för några av oss, förmodligen till och med de flesta av oss, var den första kontakten med denna teknik i våra liv. Det blev hemgjorda, väldoftande, naturliga tvålar (de luktar än idag) och ett skjutfältsprov. Man fick också lära sig hur man gör screentryck. Och allt detta på sex dagar! Mer än fyrtio elever och lärare från Polen, Kroatien, Spanien, Turkiet och Italien hamnade i en skapelsetrans, som fortsätter idag. Vi kom tillbaka hem rikare och klokare, lugnare och gladare. 

☺

Hur mycket människohänder kan göra?

Kreativitet och en kul pedagog som berättar vad och hur – är bara det som behovs, det är ett mirakel.

Allvarligt? Det var så coooolt!

Tack GLIWICE!

Text av Hanna Maria Malek

Nästa Artist Erasmus + expedition kommer att ske:

Todi, Perugia, Italien 27/11 – 3/2/2022.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s