Spanska inspirationer av Édouard Manet (1832-83).


Edouard Manet var en fransk målare som skildrade vardagliga scener av människor och stadsliv. Han var en ledande konstnär i övergången från realismen till impressionismen. Hur börjades hans intresse för konst? Föräldrarna ogillade hans fascination, men han gick efterhand på konstskolan och studerade de gamla mästarna. Vid tiden för Manets död -1883, var han en respekterad och revolutionär konstnär.

"Lola de Valence" (1862)
oil on canvas, 123 x 192 cm 
Musée d'Orsay

18-år gammal Édouard Manet började studera hos artisten Thomas Couture (1815-79) där lärde han sig grunderna i teckning och målning. Han satt i timmar i Louvren och kopierade de gamla mästarnas verk. Mellan år 1853-56 reste Manet genom Italien, Tyskland och Nederländerna för att ta inspirationer från flera beundrade artister, som Frans Hals, Diego Velázquez och Francisco de Goya. Efter sex år som student öppnade Manet äntligen sin egen studio.
edouardmanet

Hans dukar befolkats av sångare, gatumänniskor, zigenare och tiggare. Detta okonventionella fokus i kombination med breda penseldrag skrämde en del av kollegor och imponerade på de andra. Det största inflytande hade på honom Velazquez. Under 1860-talet utförde Manet många, intresseväckande tavlor påverkades av den främsta spanska mästare.

Lola de Valence bär traditionell mantilj (mantilla)- en stor, elegant sjal ,oftast i svart eller vit spets.

Lola de Valence” skildrar en dansare som i verkligheten kallades Lola Melea, täckt av en fluffig mantilla, en svart kjol i ljusröda blommor. Detta är den andalusiska dräkten som hon kommer att visa sig inför publiken. Hon är charmig och står i samma position som ”Duchess av Alba” (1797) avbildades 65 års sedan av Francisco de Goya.

Manet började ta upp genrescener med tiggare, musiker och figurer från den spanska corrida. Efter framgången med ”Spanska gitarrist” bestämde konstnären att fördjupa sig i spanska ämnen.

Victorine Meurent en costume d’espada (1862)
oil on canvas,165 x 127 cm,
Metropolitan Museum of Art,
Mozo de espada är person som håller svärd och hjälper till matador.

Manet avbildade Victorine Meurent (1844-1927) som var också en konstnärinna och trivdes bra att posera för sina impressionistiska vänner. Deras mest kända tavlan var den skandalösa Frukosten i det gröna.

Här skildrade Manet sin modell förklädd till en tjurfäktare, som stor mitt i arenan, mitt i händelser. Hon låtsas delta i en corrida. Motivet är ett bluff. Modellens skor är olämpliga för tjurfäktning, och på grund av hotet från tjuren, kunde hon inte stirra på betraktaren (på oss) så intensiv. Hela scenen är helt enkelt en påhittat skäl att representera Victorine i manliga kläder och därmed få fram hennes kvinnlighet ännu tydligare!

Barnet med svärdet” (1861)
oil on canvas, 132 x 93 cm,
Metropolitan Museum of Art, NY
Den tavlan målades i Paris, i konstnärens ateljé på Rue Goyot. Pojken som poserade för målningen var Léon Koëlla Leenhoff, son till Suzanne Leenhoff och (?) Edouard. Paret gifte sig i1863. Leon förekommer ofta i Manets målningar. Han var förmodligen hans son, även om artisten erkände inte detta. Pojken, ungefär tio år gammal, är klädd i en spansk sidodräkt från 1600-talet och håller ett svärd och bälte.
The Spanish Singer” (1861)
oil on canvas, 147 x 114 cm,
Met Museum, New York

”Den spanske sångaren” från 1861 är ett tidig verk av Manet och den första som antogs så positivt intryck på Parissalongen. Målningen är ett porträtt i stort format av en gitarrist klädd i en svart jacka, svart hatt och grå byxor. Han sitter på en bänk, på vilken Manet signerade sin målning. Vid hans fötter märker vi en cigarettsfimpa, en röd terrakottavinburk och två lök. Manet utförde ett bra porträtt och en vacker stilleben!

”Ung man i dräkten av en Majo” (1863),
oil on canvas, 188 x 125 cm,Metropolitan Museum of Art, NY

Vem är avbildad på detta verk? Édouard målade sin bror Gustav, men ansikte är knappt skisserad. Viktigaste detaljen är den röda dräkten, Majos kostym så väl utformat och detaljerat. ”Majo” eller ”Maja” är inte namnet, det  härledas till den spanska benämningen för kvinnor eller män från de lägre samhällsklasserna som klär sig pampigt.

”Den hälsande matador” (1866-67)
oil on canvas, 171 x 113 cm,
Metropolitan Museum of Art

Matadoren är den berömda Cayetano Sanz y Pozas (1821–1890), som Manet såg i aktion under en resa till Spanien 1865. Denna duk gjordes när han återvände till Frankrike. Till skillnad från konstnärens tidigare skildringar av tjurfäktare bär Sanz en riktigt röd kappa.

”Torero muerto” (1864)

”Död tjurfäktare” (1864)
oil on canvas, 76 x 153 cm,
National Gallery of Art, Washington
Det är inte känt hur målningen ursprungligen såg ut, eftersom ingen bild existerar. Det antas dock att det fanns i den nedre delen av kompositionen.
”La corrida” (1864-65)
oil on canvas, 48 x 108 cm,
The Frick Collection, New York
Tjurfäktning” (1865-66)
oil on canvas, 89 x 109 cm,
Musee d`Orsay

Manet var förtjust i tjurar, deras rörelse och samtidigt dramatiska aspekten av corridan som han kunde se under sin vistelse i Spanien. Verket var ursprungligen en del av en större komposition avsedd för Parissalong samma år, med titeln ”Ett tjurfäktning”. Målaren, missnöjd med kritiken, skär tavlan i två delar. ”Den döda matador” förvaras i Washington, den andra delen ”La Corrida” tillhör Frick Collection i New York.

Flöjtspelaren” (1866)
oil on canvas, 160,5 x 97 cm,
Musée d´Orsay, Paris

Den tavlan är stark inspirerad av spansk konst. Det har förekommit efter besök i Pradomuseet 1866, där såg Manet ”Pablo de Valladolid” av Diego Velazquez. Verk avvisades från Parissalongen. Bakgrunden är så homogen att det är svårt att se skillnader mellan golvet och utrymmet bakom pojken.

”Philibert Rouvière som Hamlet” (1865)
oil on canvas, 187 x 108 cm,
National Gallery of Art, Washington D.C
”Pablo de Valladolid” (1632-34)
oil on canvas, 209 x 123 cm,
Prado

Med den här målningen tog Manet igen utmaningen från Velazquez.
Detta kraftfullt porträtt av skådespelaren som är påklädd i Hamlet-kostym och visar karaktärens känslor snarare än sina egna. Han är i rollen! Jag älskar nyanserna i svart, de olika penseldragen som används.

Lumpsamlare” (1865-70)
oil on canvas, 194 x 130 cm,
Norton Simon Museum, Pasadena
”Avrättningen av kejsaren Maximilian” (1868)
oil on canvas, 252 x 305 cm,
Kunsthalle Mannheim

Avrättningsscenen av kejsaren Maximilian i Mexiko gav Manet möjlighet att återbesöka det redan klassiska ämnet. Utgångspunkten var Goya. Manet utförde några versioner på detta motiv. Själv sympatiserade han med republikanerna och var emot kejsardömen, så tavlor har regimkritisk karaktär.

En kort fakta om Maximilian: den yngre bor till Frans Josef I av Österrike var vicekung i Lombardien- Venetien. När Italien förenades stannade han utan rike. Under 1864-66 blev han inblandat i Mexico, där fick han inbjudan från Napoleon III att bli kejsare av landet. Till slut tillfångatogs Maximilian av mexikanska republikaner ledda av Benito Juarez och arkebuserades den 19 juni 1867. Hans kropp transporterades till Österrike och begravdes i den kejserliga kryptan i Wien.

Francisco Goya ”Den 3 maj 1808 i Madrid: arkebuseringen” (1814)
oil on canvas, 268 x 347 cm,
Prado
Den första versionen (1867) är idag utställd på Museum of Fine Ats, Boston,
oil on canvas,195 x 259 cm
En annan tolkning från 1867,
oil on canvas, 48 x 58 cm,
Ny Carlsberg Glypotek, Köpenhamn
Den tredje versionen klipptes i mindre delar som såldes efter Manets död var och en för själv. (1867/68),
oil on canvas,193 x 284 cm,
National Gallery, London

Édouard Manets intresse för spansk kultur hade varit uppenbart i flera år. Han klädde sina studiemodeller i andalusiska dräkter och utrustade dem med spanska föremål, ofta på fantasifulla sätt. Han använde traditionella teman och tolkade de till sin tids händelser. Figurer var realistiska, färgtoner påminde om bruna, varma nyanser från den spanska måleri. Men Manet utvecklade vidare och så småningom fick han nya inspirationer…

Källor:

http://www.manet.org

https://www.metmuseum.org/art/collection/search/337576

https://www.metmuseum.org/toah/hd/mane/hd_mane.htm

Konstpegel behöver din hjälp mer än någonsin. 
Jag har inte någon bidrag för att driva portalen. Utan dina donationer kommer jag inte att ha medel för publikationer. Därför är ditt stöd mycket viktigt. 
Om du gillar det här stället och gillar att läsa mina artiklar - stöd mig! 
Även en liten belopp har en stor betydelse.
Tack!
En gång
Månadsvis
Årligen

Gör en donation en gång

Gör en donation en gång i månaden

Gör en donation en gång om året

Välj ett belopp

30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr

Eller ange ett anpassat belopp

Skr

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

DoneraDonera en gång i månadenDonera en gång per år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s