Montserrat Gudiol (1933- 2015) en konstnärlig själ från Katalonien.

Katalonien har en lång och fascinerande historia. Det är helt förståeligt att jag är mycket imponerad av deras kultur, litteratur, till och med musik. Idag kommer vi att möta en figurativ målarkonst som påminner om den gotiska stilen. Allt började i Barcelona, där en ung flicka besökte sin pappas ateljé som restaurerade gamla verk…

Montserrat Gudiol föddes den 9 juni 1933 i Barcelona. Hennes far Josep Gudiol Ricart (1904-85) var konsthistorikern och arkitekten och drev en restaureringsstudio för den medeltida måleri. Hon tränade i hans ateljé och började måla på egen hand redan på 1950-talet.

1980 skapade hon en monumental verk ”Sankt Benedictus” för kloster Santa Maria de Montserrat och 1981 blev hon den första kvinnan som gick in i Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi (Kungliga Katalanska Akademien för de fria konsterna).

Montserrat Gudiol var känd för sina skildringar av kvinnliga figurer. En del av hennes verk inspirerades av Hieronymus Bosch och andra av Pablo Picasso.

Hon hade en speciellt sort av fantasi, där färg och figurer smälter samman i en mystisk värld. Vissa av tavlor dominerade av blinda, slitna karaktärer. Moderskapsscener påverkades av surrealism och den blå- rosa perioden i Pablo Picassos konst.

Figur i rött” på katalonska ”Figure in vermell” (1956)
Untitled
”Mor och dotter” (1964)

Montserrat hade utställningar runt i världen: Barcelona, ​​Ripoll, Malaga, Sevilla, Bilbao, Sydafrika, USA, fd Sovjetunionen och Kanada. Hennes verk befinner sig i Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Madrid, Bilbao, Johannesburg, Montreal.

Utgångspunkten för Gudiols arbete är traditionen för figurativ konst, filtrerad genom symbolism. Omgivningen är inte viktigt, hon koncentrerar sig på ansiktsuttryck och andligheten. Målningens ton uppnås med ett litet utbud av färger – svarta och ockra – jordfärgämne. Rödaktiga områden fyller väggen och ger den en känsla av substans och volym. Porträtterade figurer avslöjar sin känslighet. Deras stiliga, gotiska och tidlösa ansikten förvandlas till eteriska och symboliska.

Gudiol använder den kontrasterande färgen att dominera över ritningen, där hon framhäver ansiktet snarare än kroppen. Strukturen i figuren är asymmetrisk. Kvinnans kropp visas i vila och är lätt skisserad på ett sådant sätt att den smälter samman med bakgrunden och betonar ansiktet- själens spegel. Den mänskliga figuren var tema för henne från alla vinklar, med alla uttryck som formar den!

untitled

https://montserratgudiol.com/biografia_montserratgudiol.html

At the door

Montserrat Gudiol hittade en personlig och uppriktig bildspråk. Hennes verk är tidlösa, hon uppnått mästerskap tack vore en stor ansträngning och uthållighet. Målningar avslöjar porträtterades kvinnor starka personlighet, deras förmåga att arbeta och kämpa, deras ömhet som moder, men också människans extrema problem.

Källor:

https://wooarts.com/montserrat-gudiol/

https://www.wikiart.org/en/montserrat-gudiol

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s