Louise Breslau (1856-1927)-en berättelse om kvinnlig artist.

Marie Louise Catharine Breslau, som senare skulle kallas Louise Breslau, föddes i München i december 1856 men tillbringade mycket av sitt tidigt liv i Zürich. Hon blev så småningom den första utländska kvinna- konstnären som fick den förnämsta Frankrikes pris (statsorden), hederslegionen.

"Självporträtt" (1891), olja på mahogny trä, Strasbourg Museum of Modern and Contemporary Art


Marie Louise föddes i en assimilerad tysk-judisk familj. Hennes far var en känd förlossningsläkare och gynekolog. År 1858, när Louise var två år gammal, accepterade hennes far positionen som professor och överläkare vid universitetet i Zürich, och familjen flyttade till Schweiz. Plötsligt i december 1866 dog dr. Breslau.

Livets omständigheter kan förändras så oväntat…En 9-år gammal Maria Louise drabbades av astma och blev ofta sängliggande. Hon vände sig till att rita och skissa. När hennes hälsa försämrades tillbringade hon tid i ett kloster nära Bodensjön på grund av varmare klimat hoppades alla att hennes hälsa skulle förbättras. Maria Louise blev mer intresserad av konst och hon fortsatte att skissa under tonåren.

Alla unga damer i en viss status uppmuntrades att kunna spela ett musikinstrument eller måla. Louise ville bli en professionell konstnär, och för att uppnå detta visste hon att hon var tvungen att lämna Schweiz, flytta till den europeiska konsthuvudstaden Paris och anmäla sig till en konstakademi.

Hemma ”,
Chez soi” (1885), 127 x 154 cm
Musee d`Orsay
en skildring av hennes mor och syster i en inre miljö. Hunden sitter vid fötterna och denna detalj utstrålar en luft av tyst kontemplation.
Självporträtt” (1891)

Enda möjlighet var Académie Julian i Paris, grundades som ett privat alternativ till den statlig Ecole des Beaux-Arts. Hon mötte där andra kvinnliga studenter som: Sarah Purser, Sophie Schaeppi (Schweiz), Maria Feller (Italien), Jenny Zillhardt och hennes syster Madeleine.

Les amies”, (1881),
Musée d’Art et d’Histoire, Genève
Maria Feller (vänster), Sophie Schäppi (centrum) och Louise (till höger) avbildat i reflekterande humör.
”Contre jour ” (1883)

Strax därefter hade hon bytt namn till Louise Catherine, öppnade sin egen ateljé och blev en regelbunden medaljvinnare på den årliga salongen. Hon blev så småningom den tredje kvinnliga konstnären och den första utländska som tilldelades Frankrikes högsta pris.

Louise Breslau erkändes nu som en uppåtgående konstnär. 1883 fick hon i uppdrag av ägaren av tidningen Le Figaro att måla ett porträtt av hans dotter. Hon avslutade uppdraget och ställde ut målningen ”Isabelle de Rodays” på Salongen 1883. Hon presenterade också ut ett annat av sina verk, ”Five o’clock Tea”.

Tea at Five O’Clock, ”(1883), Kunstmuseum, Bern
Mlle Julie Feurgard under äppleträd” (1886), Musée des Beaux Arts, Lausanne
Modister” (1899)
”La malade”
”Porträtt av Wilhelmina- Carlsson-Bredberg” (1890) en svensk målarinna påträffat på Academie Julien. De blev vänninor.
”Porträtt av Mademoiselle Adeline Pozanska som barn”, (1891)
30.5 x 76 cm
pastell
Musée du Louvre
Porträtt av Ernst Josephson” (1851-1906), 81 x 65,x5 cm
oil on canvas, Nationalmuseum
Josephson avbildades med hatten och spritglaset, scenen framstår honom som en sinnebild för Parisbohemen. Porträttet är daterat 1886 och möjligen utfört under ett besök hos konstnärskollegan Allan Österlind som också vistades i Frankrike och umgicks med Louise Breslau.
Ernst Josephsson avbildar Louise Breslau ( 1886), olja på trä,
54,5 x 44,5 cm, Nationalmuseum, Stockholm
Vänner” (1893), Musée Comtadin-Duplessis., oil on canvas
”Gamines” köptes av den franska regeringen 189
5

En person som var mycket speciell i Louise Breslaus liv var Madeleine Zillhardt (1863-1950). Vänskapen skulle pågå en livstid och detta skulle visas i många av målningar. Efter en kort kärleksaffär 1886 med skulptören Jean Carriès, valde Louise Breslau att dela sitt liv med Madeleine Zillhardt och 1902 flyttade de två kvinnorna till en studio i Neuilly-sur-Seine där de satte upp hem. Madeleine ärvde Breslaus gods och donerade senare 60 av konstnärens pasteller och teckningar till Musée des Beaux-Arts i Dijon.

Madeleine Zillhart” (1879)
Madeleine” (1889), 42,5 x 30 cm, pastell,
http://www.artnet.com/artists/marie-louise-catherine-breslau/portrait-madeleine-zillhardt-nlVNfPwflo7mndLm5snfOA2
La Toilette” (1898), presenterar Madeleine Zillhardt, privat kollektion
”En ung kvinna sovande i en stol” (1904)
”Morgonlat”
”Lazy morning” (1910),

Louise var 62 år gammal när den första världskriget slutade och hon visade sin patriotism genom att avbilda franska soldater. Hon började dra sig ur allmänheten och var nöjd med vistelse hemma eller i sin trädgård, men hon älskade fortfarande att underhålla sina vänner.

Georges Guynemer” (febr.1916), en fransk stridspilot avled några månader senare den 11 sept.1917

Louise Catherine Breslau dog i maj 1927, 70 år gammal efter att ha lidit av en lång och försvagande sjukdom. Enligt hennes önskemål fördes hennes kropp till den lilla schweiziska staden Baden där hon begravdes bredvid sin mor.

Henry Davison” ,en engelsk poet (ca.1900), 87 x 46 cm,
Musée d`Orsay
Gabriel de Yturri” (1904) pastel , Musée Lambinet,Versailles,
Flicka med apelsin” (ca.1900), tyvärr, lyckades ej att hitta informationer om den vackra flickan!

Halvfigur porträtt av en sittande dam” (1912),
81 x 61 cm, Zeller auktionshus,

pastell
Porträtt av Madeleine:
sous la lampe” (1912)
Musée Antoine Lécuyer

Louise Breslaus konstverk var mycket populär när hon levde men tyvärr, efter att hon dog, var hon nästan bortglömd. Som artist var hon inte officiellt en del av impressionismrörelsen. Det är dock tydligt att impressionismen påverkade hennes stil: skissartat penseldrag blev hennes omtyckt teknik. Breslau engagerades i konstliv i Paris, blev vän med Edouard Degas, Anatol France. Hennes vackra, subtila pastellteckningar berättar om hennes personlighet, om hennes uppfyllt dröm att vara en riktigt konstnärinna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s