Lorenzo Lotto (ca.1480-1567) och hans skickliga porträtter.

Den italienska renässansmålaren Lorenzo Lotto var helt bortglömd i nästan 300 år. Trots sin födelse i Venedig, bosatt han sig aldrig permanent i staden. Han föreslog att vandra och måla i små provinsiella tätort. Provinsen öppnade sina kyrkor för hans tavlor, där behövde han inte konkurrera och kämpa för erkännande.

"Självporträtt" (ca.1540), 43 x 35 cm, Thyssen-Bornemisza Museum

Lorenzo tillhörde den venetianska skolan, influerades av bland annat: Antonello da Messina, Giovanni Bellini. Ingenting är känt om hans barndom, ungdom och studieår. Han var förmodligen en lärling hos Giovanni Bellini och Alvise Vivarini. Kartan över hans resor är inte särskilt rik. Han begränsade sig till regionen Marche, runt Ancona.

  • 1503 flyttade han till Treviso, där han blev protegé för biskop Bernard de ‘Rossi
  • Under åren 1508-1511 stannade han i Rom, där han deltog i utsmyckningen av påven Julius II privata appartament
  • Senare bodde Lorenzo i Bergamo (1513-1525) och Treviso (1503-1506, 1532, 1542)
  • Lotto stannade i Venedig under åren 1525-1530, 1540-1541 och 1545-1549
  • 1552 bosatte han sig permanent i Loreto
  • 1554 blev han en oblatbror i Santa Casa-klostret


Stil

Lotto utvecklade sin egen individuella stil, under påverkan av de tyska mästarna: Dürer, Grünewald och Holbein, som kännetecknades av hög uttrycksförmåga (synlig även i porträtt), ovanliga färgkombinationer och starka ljuskontraster.

Portträttkonst

Här kommer vi till det område av hans målning som är särskilt viktigt. Konsthistoriker är överens. Lorenzos Lotto porträtter är fantastiska. Han betraktade varje individ inte som huvudpersonen i en berättelse, utan som vilken person som helst, en bland många, med vilken vi pratar och umgås. Till skillnad från Tizian är Lottos porträtt på riktigt psykologiska. Han avbildade biskopar, studenter, konstsamlare, i form av dialog, i utbyte av förtroende och sympati. Hans figurer säger inte: ”beundra mig, jag är kungen, påven, jag är världens centrum”; snarare säger de: ”Så här är jag gjord på insidan, det är orsakerna till min melankoli eller glädje!”.

”Bernardo da Rossi, biskop av Treviso”, (1505), 55 x 43 cm, Museo Capodimonte , Neapol
Huvud av en ung man” (1506), 29 x 23 cm, Uffizi,
Ett fint ungdomligt arbete med den livliga känslan av personlighet som framgår av närbilden.
Porträtt av en ung man med lyktan” (ca.1506-08), 53 x 42 cm , Kunsthistorisches Museum,
Bilden visar detaljer, såsom små epidermiska brister, den långsträckta näsan, det mjuka håret. En vit brokaddraperi med piggtistlar-växten påminner om den avbildades man namnet: Broccardo Malchiostro (broccato=brokad, cardo= piggtistlar), den unga kanslern för biskopen av Treviso.
”Andrea Odoni”, (1527), 114 x 101 cm, Buckingham Palace
Odoni (1488-1545) var en framgångsrik köpman i Venedig. Han ärvde en samling konst och antikviteter från sin farbror.


Lotto brukade måla sina figurer i rörelse. Han förmedlar psykologi genom gester och blick, vissa dolda händelser eller allegorier. Han målade på en rektangulär plan, tack vare vilken erhöll han ett horisontellt format som gjorde det möjligt att inkludera ett landskap ofta på figurens baksida.

Porträtt av en venetiansk dam inspirerad av Lucrezia, (1533), 95 x 110 cm, National Gallery, London
Kvinnan är avbildat som den romerska hjältinnan Lucretia. En anteckning på bordet innehåller inskriptionen ”Nec ulla impudica Lucretiae exemplo vivet” (det finns inte heller något liv efter skamlöst händelse).
”Den unge studenten”, (ca.1527), 98 x 116 cm, Gallerie dell`Accademia,
I ansiktet på denna anonyma unga man kan se sorg orsakats av hans sjukdom. Fallna rosenblad symboliserar livets gång.
”Lucina Brembati”, (ca.1521-1523), 52× 44 cm
Accademia Carrara, Bergamo

”Porträtt av en ung man”, ( ca.1526), 47 x 37 cm, Gemäldegalerie, Dresden

Den stora polska författaren och essäisten Gustaw Herling-Grudziński (1919-2000) beskriver i sin bok: ”Lotto föddes i Venedig mot slutet av 1400-talet […] Han var mycket produktiv, men inte särskilt framgångsrik; han var en vandrare, i rastlös sökning efter även de mest magra uppdragen. Han fick mycket lite betalt för sitt arbete i kyrkor och för porträtt. Det bästa vittnesbördet om hans karaktär är skadlig Aretinos kommentar, ”Oh Lotto, så bra som god och så god som dygd!” […] Det sägs att han inte hade några ”rötter”. Han ville bli begravd i sin hemstad, Venedig, men var för fattig för att bo där innan hans död. Han tillbringade de sista åren som ett ”oblat” i ett kloster i Loreto, där han säkert skulle få en skål soppa varje dag. Han dog där omkring 80 år gammal. […] Bernard Berenson skrev en stor monografi om honom. Jag citerar: ”Aldrig, varken före eller efter Lorenzo Lotto, har det funnits en konstnär som kunde måla så mycket av sitt eget inre liv i ansiktet på sina modeller” ( G.H. Grudzinski ”Den venetiansk porträtt”1995)

”Familjeporträtt”, (1523), 98 x 118 cm, Ermitage
Marsilio Cassotti med fru”, (1523), 71 x 84 cm, Prado,
Det är det första kända äktenskapsporträttet som produceras i Italien, inspirerat av liknande från Tyskland. Den beställdes av brudgummens far och stannade kvar i deras familj tills den togs till Spanien, möjligen på 1600-talet.
Trippelporträtt av en guldsmed”, (1525/35), Kunsthistorisches Museum, Vienna


Guldsmedens figur från tre olika synvinklar gör detta porträtt mycket ovanligt inom Lottos eget arbete och inom italiensk renässansporträtt i allmänhet. Det är dokumenterat att Lotto hade ett särskilt intresse för guldsmedsarbete och smycken och han hade flera guldsmeder bland sina närmaste vänner. Detta porträtt inför en sorts ångest, den visar tydligt samma figur, men situation, gesterna, ljuset och till och med omgivningen är olika!

En man med handskar”, (1543), 90 x 73 cm, Pinacoteca di Brera,
Detta arbete har alltid ansetts vara en av de finaste av Lottos porträtt för sitt subtilt nyanserade uttryck av figurens ansikte och för kvaliteten på utförandet. Kompositionsformeln liknar den som utvecklats av Tizian för hans egna aristokratiska porträtt.
Bågskytte man” (1551), Museum Capitolina, Rom
”Porträtt av en arkitekt”, (ca.1535), 105 x 82 cm, Gemäldegalerie, Dresden,
Förmodligen är det Jacopo Sansovino, Lottos vän mellan 1527 och 1529.
”Porträtt av Giovanni Agostino della Torre och hans son- Niccolò”, (1515), National Gallery, London, 85 x 68 cm,
Porträtt av en man” (ca.1530), 118 x 105 cm, Galleria Borghese,
Det melankoliska porträttet föreställer en änkeman Mercurio Bua (1478-1542) en albansk kondottiär i den venetianska regeringens tjänst.
Porträtt av Fra Gregorio Belo de Vicenza” (1547), 87 x 71 cm, Metropolitan Museum of Art, NY
Detta är en av Lottos sista verk. Munkens hängivenhet uttrycks med hjälp av en uppbruten yta med ett begränsat utbud av färger. Korsfästelsens scen, till vänster,
målades under påverkan av den nordeuropeiska stilen. Den påminner om kompositionerna av Matthias Grünewald.

Lorenzo Lotto kommer att leva 76 år. Efter ett produktiv liv som vandrande målare, ville han återvända till Venedig. Först ville han leva hos munkar i kyrkan Santi Giovanni e Paolo, sedan hos sin brorson. Med varje upplösning ändrar han sin sista vilja. Den gamla målaren är orolig och bitter. Så småningom bosätter han sig i Loreto och utför sina sista verk . 1556 dör han och gradvis blev försummad och nästan glömd.
Denna glömska kan bara tillskrivas det faktum att han valde att arbeta utanför Serenissimas gränser…Dessutom, den största venetianska målaren, Tizian dominerade den konstnärliga scenen. Idag intog Lorenzo Lotto sitt plats i konsthistoria. Hans egenartad och berättigad plats!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s