PHILIP von SCHANTZ -att kunna se det vackra i det enkla.

Philip von Schantz föddes 1928 i Norrköping. Han var en svensk målare, grafiker och professor i grafisk utbildning vid Kungliga Konsthögskola. En ung Philipp studerade tre terminer hos Otto Sköld och några månader hos Andre Lhote i Paris. Efter studieperiod har kommit tid att debutera och Philipp von Schantz gjorde det på ett framgångsrik sätt.

"Philip von Schantz,"Stilleben med druvor" (1985)
olja på duk, 
65 x 56 cm
”Stilleben med blåbär i trälåda” (1976), 100 x 81 cm, olja på duk
”Rensåpa”(1976), 92 x 65 cm
Detalj

Sin store popularitet fick han när han utförde bilder av bär i stora, charmfulla korgar, hinkar och högar. Formen fanns i geometri, ju mer man sysslar med henne, desto snabbare når man perfektion. Ingen kunde måla så utmärkt och fullkomligt enstaka bär eller frukter som Philip von Schantz. Hans stilleben visade minsta detaljer, allt i okomplicerad landskap som efter många år av ständigt arbete, blev integrerat nästan i tavlorna!

”Röda vinbär II” (1980)
”Blåbärsfat” (1980), Färglitografi 39,5 x 51,5 cm
”Kursbär”
”Stilleben med kursbär”(1981), 94 x 60 cm
”Vattenmeloner” (1985), 60 x 72 cm

Från 1988 bodde von Schantz i sin nya atelje i Gåsvik(Väddö). Det blev hans smultronställe, naturen existerade i närheten, bara att gå till skogen och fånga härliga bilder.

”Vid Väddö kanal”(1988), 120 x 150 cm
”Lerkrus mot kust” (1987),45 x 62 cm
”Motiv från Väddö” (1991), 120 x 150 cm

Hans stillebenmåleri utfördes från enpunktperspektivet och var alltid i 1:1 skalan. Allt för att skapa fullkomlighets ideal. Philips von Schantz konst påminner om den äldre traditionen där en skarp realism var det viktigaste! Trompe-l`oeil måleri är känd redan från antiken men blomstrades under barocken. Den typ av konst kräver uppmärksamhet och en dos av samarbete hos betraktare. Det är inte konstnär som leker med oss, snarare han utmanar vårans intelligens.

Philip von Schantz var chefen för Moderna Museet mellan 1973-77 och ordförande i Föreningen för Grafisk Konst (1972-88). Under sin aktivitet som konstnär fick han utmärkningar och priser i Sverige och utomlands. Han dog i Stockholm 1998 som folkkär och uppskattad artist. Hans finstämda tavlor, litografier säljes fortfarande runt i olika europeiska auktionshusen.

Är du intresserad av svensk samtida konst? Besök gärna Artely som har ett stort urval av en bra svensk konst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s