ANDREA del SARTO (1486-1531)-en begåvad och bortglömd mästare.

ANDREA del SARTO(1486-1531)föddes i Florens och hans karriär blomstrade under högrenässansen. Han skapade fresker, altartavlor, porträtt och teckningar. Krönikor Giorgio Vasari betraktade del Sarto som en konstnär senza errori ("utan fel"). Men hans berömmelse försvann snabbt efter hans död. Kanske därför att efter honom verkade sådana kändisar som Leonardo da Vinci, Michelangelo och RaphaelSanti.
Jag vill gärna ta honom tillbaka till konsthistoria!

”Självporträtt”(ca.1528), Corridorio Vasariana, Uffizi, Florens

Andrea del Sarto fick sin smeknamn tack vore sin far Agnolo di Francesco, som var skräddare (på italienska sarto). Den unge Andrea lärdes till en guldsmed och sedan till målare hos Gian Barili och Piero di Cosimo. Tillsammans med sin vän- Franciabigio öppnade Andrea en egen målning studio in Florens och fick första uppdrag. Efter en tid blev han total självständigt konstnär och dekorerade med fresker korsgång (Chiostro dei Voti) i Basilica Santissima Annunziata. Arbete pågår 1509-1514 och är exempel på början av den florentinska manierismen.

Detalj
”St. Filippo botar en spetälska”.
Detalj
Florentinarna sköter om St. Filippo relik.”
Detalj
(Andrea della Robbia)
Straff”
Detalj
San Filippo Benizis död och en pojkes uppståndelse”.
Detalj
Viaggio dei Magi
Maggi`s resa”
Detaljen med Medici-giraff:
En giraff var en gåva för Lorenzo de Medici 1487 från egyptisk sultan. Djuret väckte en stor uppståndelse vid sin ankomst till Florens. Även om Medici familj hade ett stort menageri så var det första gången giraffen ett levande exempel hade sett i staden. Den överlevde inte länge och en annan giraff sågs inte i Europa på nästan 300 år(!)

Två sista fresker avslutade del Sarto i 1514.

Jungfru Marie födelse”
Del Sarto återvände 1525 för att måla i Annunziata-klostret ”Madonna del Sacco”.
Verket är bland konstnärens mest berömda, en monumental vision med en elegant komposition. Maria håller barnet på knäet, lutar sig teatralt mot betraktaren och går utöver den perfekta ramen med kjolens stora draperiet. Lite bakåt är en ung St. Josef , läsande en bok. Han lutar sig på en säck, som ger det traditionella namnet på målningen, och som betecknar scenen som vila på flyget till Egypten.

Alla detta fresker hjälpte till att positionera Sarto som en ledande florentinsk målare (!).

Noli me tangere” är den latinska översättningen av de ord som den uppstigna Jesus sagt till Maria Magdalena- ”rör inte vid mig, jag har ännu inte stigit upp till min fader” (Joh. 20:17). Verket var det första som framfördes för kyrkan San Gallo i Florens.
Scenen utspelar sig i en muromgärdad trädgård, kanske kloster(?). Enormt palmträd till vänster hänvisar till Kristus martyrdomen. Ikonografin och den traditionella miljön, med en mjuk och nyanserad ritning, härledd från exemplet av Piero di Cosimo, konstnärens första mästare.

Noli me tangere”(1510)
176 x 155 cm
Uffizi

Andrea del Sarto skapade detta verk som kanske är hans mästerverk:

 • ”Madonna delle Arpie””(1517) beställdes av klostret San Francesco dei Macci och skulle avbilda Jungfru med barn omgiven av heliga Johannes Evangelisten och Franciskus + två änglar. Målningen avviker från ursprungliga tankar och presenterar Maria med Jesus på en piedestal, flankerad av två helgon. Sockeln är dekorerad med kvinnliga figurer tolkades som harpier och gav således upphov till namnet.

Konstnären arbetade i många toskanska kloster. Fresker i Chiostro della Scalzi (1515-26) uppfördes i tekniken en grisaille och berättar om St. Johannes.
Den teknik utvärderar konstnärens extraordinära skicklighet i ritning. Målningar kommer att kopieras av generationer av målare.

Jesus dop i Jordan av Johannes döparen”
Skiss till Johannes huvud
 • Nattvarden” utfördes för San Salvi kloster (1519-27) och fresken är fortfarande inne, där alla karaktärer tycks vara porträtt. Konversationen mellan Kristus och lärjungarna äger rum i den realistiska miljön i ett rum med tre stora fönster genom vilka man kan se himlen.
Nattvarden”
Detalj
Il Cenacolo” eller ”L’Ultima Cena”
så heter fresken på italienska.


Andrea del Sarto gick bort från de befintliga mönstren och introducerade två tjänare som tittade på scenen från loggian. Detta är början på ”fullbordandet” av evangeliet, som snart kommer att leda bland annat Paolo Veronese i Venedig till inkvisitions domstolen…

 • Pieta från Luca”(1527) avbildar en sörjande Jungfru Maria vid sin döde sons kropp i sällskap av helgonen. Han målade den tavlan till kloster Luco i Mugello, östre om Florens. Monumentala figurer påminner om den tidiga manierismen.
238 × 198 cm
Galleria Palatina, Florens
 • Madonna della Scala”(1522-23) inspirerades av liknande tavlan av Michelangelo. Del Sarto tog från honom draperi-, rörelse- och kompositionens lösning.
177×135 cm
Museo del Prado, Madrid
 • Offrandet av Isaaks”(ca.1527) Historien som inom judendomen traditionellt kallas AKEDA– bindandet av Isak har varit närvarande i konsthistoria från gamla tider. Denna dramatiska scen avbildades av en ung del Sarto (han var knappt 30-årig). Abraham håller sin son på offeraltaret med sin vänstra hand och håller fast kniven med sin höger. Abrahams och Isaks smärtsamma ansikten bryter konventionen om traditionell renässansmålning och är redan en förhandsvisning av manierism.
 • Det finns 3 avslutade versioner av verket, en hänger i Gemäldegalerie (Dresden) och andra i Prado-museum.
Cleveland Museum of Art, Denver
 • Bebådelsen” (1512) målades för den augustinska kyrkan San Gallo i Florens. Tavlan visar konstnärens fascination för Michelangelo, Santi och teknik-sfumato. Maria dominerar på vänstersidan och Gabriel med änglar till höger. Budbärarna går på molnet och deras ansikten är fulla av känslor. Bakgrunden för scenen är ruiner av en forntida byggnad.
 • Andra”Bebådelsen”(1528) avbildar på ett vackert sätt det ögonblick i vilket ärkeängeln Gabriel överlämnar budskapet till Maria att hon ska föda Guds son, Jesus.
”Bebådelsen”(1512)
Palazzo Pitti
Bebådelsen” (1528)
96×189 cm
Galleria Pitti, Firenze
 • Andrea arbetade i den benediktinska kloster Vallombrosa (1528-29) med polyptyk ”Pala di Vallombrosa”
”Palla de Vallombrosa” (1520)
Olja på tavla, 250 cm

Galleria degli´ Uffizi, Firenze
 • En av sista var tavlan ”Jungfru Marie himmelsfärd” (1530). Verket hade målats också för Vallombrosa-klostret i Poppi tillägnad San Fedele di Como. Andrea del Sarto avslutade inte målningen och resten utförde vincenzo Bonilli, känd som Morgante
 • Den nedre halvan framställer fyra helgon i den klippiga landskapet medan den övre halvan visar Madonna i härlighet, sittande i ett moln med en ljuskrona på huvud och med små änglar.
Galleria Palatina, Florens
309 x 205 cm
 • Kejsarens skatt”(ca.1520) fresken som dekorerar Medici villan i Poggio a Caiano avslutades av Alessandro Allori (ärlig talat förstörades av honom i 1582). Scenen utspelar på trappan till en majestätisk klassisk byggnad, känner vi igen i centrum Cesare / Lorenzo de ‘Medici med lagerkrans, som tar emot några ambassadörer. De förde många gåvor, inklusive den berömda Medici-giraffen.
Kejsarens skatt” (ca.1520)
502 x 526 cm
https://click.adrecord.com?c=34582&p=419
 • PORTRÄTTER
 • ”Portrait of a Women with a Basket of Spindles””(ca.1516)
Galleria degli Uffizi
Porträtt av en ung man” (1517-18)
72 x 57 cm
National Gallery London
(1528-30)
Metropolitan Museum of Art
‘San Giovannino” (1528)
Galleria Palatina
”Lucrezia del Fede” (1513-14)
hans fru, 73 x 56 cm
Prado, Madrid
Dama col petrarchino” (1528)
”Lady with a book of Petrarchs rhyme”
87 x 69 cm
Uffizi


Andrea del Sarto anses vara en av de största konstnärer under högrenässansen. Färg och mjuka former var extrem viktiga för honom, vilket gjorde honom till den bästa kolorist utanför Venedig. Bland hans elever och efterföljare fanns Jacopo Pontormo, Rosso Fiorentino, Francesco Salviati.

Den västerländska konsthistoria har mycket att förtjäna del Sarto!

En gång
Månadsvis
Årligen

Gör en donation en gång

Gör en donation en gång i månaden

Gör en donation en gång om året

Välj ett belopp

30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr
30,00 Skr
90,00 Skr
600,00 Skr

Eller ange ett anpassat belopp

Skr

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

Ditt bidrag uppskattas.

DoneraDonera en gång i månadenDonera en gång per år


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s